Om du ledsnat på den vanliga snabba ostkakan eller är öppen för förändring ändå kan en ostkaka smaksatt med grovrivet äpple och vanilj. Välj ett lite syrligare äpple med mycket smak, eller dra ner mängden socker lite om du inte är förtjust i sött. Vill du ha lite äpplebitar räcker det att riva det ena äpplet, så kan du finhacka det andra. Rivet äpple försvinner nämligen i smeten och syns inte alls när ostkakan är klar.

Ogillar du mandelbitarna fungerar det att byta ungefär hälften av den hela mandeln till mandelmjöl. En sak jag noterat är att kesosorten påverkar slutresultatet väldigt mycket. Arlas med låg fetthalt ger en slaskig och blöt ostkaka medan ”den vanliga” ger en torrare ostkaka som inte flyter bort i sin egen vassla. Vad man föredrar är förstås personligt, våga testa och laborera!

 

Vaniljvisp är som gjort för den här efterrätten.
Snabb ostkaka med äpple och vanilj
Vaniljvisp är som gjort för den här efterrätten.
Portioner Tillagningstid
4portioner 1timme
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timme
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Hacka mandel och bittermandel fint. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker. Riv ner äpple rakt ner i smeten. Vispa ner grädde, socker, mandel, bittermandel, vaniljpulver och mjöl. Vänd sist ner keson.
  3. Häll upp smeten i en folieform eller smord ugnsfast form. Grädda ostkakan mitt i ugnen i 50-60 minuter, beroende på vilken ugn du har och hur mörk ostkaka du vill ha.
  4. Servera lätt ljummen med vaniljvisp och jordgubbssylt.