Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgropar men väldigt få som påverkar smaken. De flesta är rent kosmetiska, att järpen får för mycket eller för lite färg vid bryningen eller att ytan krackelerar. Det är bara om järpen spricker så mycket att osten rinner ut som smaken påverkas. En ostjärpe med osten kvar i hjärtat får en fylligare smak än en där osten kläggar runt i den ugnfasta formen, rätt uppenbart eller hur?

Ostfyllda, avlånga färsbiffar passar väldigt bra till potatismos. Om du inte tycker om Västerbottenost rekommenderar jag någon annan smakrik ost som kan smaksätta järpen ordentligt, eftersom man inte kan trycka in hur mycket ost som helst innan järpen spricker.
Ostfyllda, avlånga färsbiffar passar väldigt bra till potatismos. Om du inte tycker om Västerbottenost rekommenderar jag någon annan smakrik ost som kan smaksätta järpen ordentligt, eftersom man inte kan trycka in hur mycket ost som helst innan järpen spricker.
Portioner Tillagningstid
16st 45min
Portioner
16st
Tillagningstid
45min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp ostkuber, knappt 1x1cm stora.
  2. Blanda alla ingredienser - utom ost och smör - till en vanlig köttfärssmet, som om du hade tänkt göra köttbullar eller pannbiffar.
  3. Ta en rejäl näve färs och rulla till en avlång boll, ungefär som en amerikansk fotboll. Använd ett finger och gör en grop i mitten.
  4. Fyll gropen med en ostkub och krama ihop färsen ordentligt. Se till att ändarna stängs ordentligt och att ingen del av osten tittar ut.
  5. Gör klart alla järparna först, innan du steker. Bryn dem i panna så att de får fin stekytan och lägg upp i ugnsfast form.
  6. Låt järparna bli klara i ugnen, beroende på hur stora du gjort dem kan det tar allt från 15 minuter till en halvtimma.
  7. Serveras med fördel till potatismos, lingonsylt och någon sorts grönsak.