Ostgratinerad korvröra

Om du tycker att den här maträtten varken har ett utseende eller ett namn som passar på en restaurang så har du helt rätt – och det är inte meningen heller. Den här maträtten är gjord med helt andra prioriteringar, nämligen att laga mat tillsammans med barn.

Ostgratinerad korvröra, färdig att ätas.

Det kräver lite förberedelse, hur mycket beror på hur gammal din kompletterande köksmästare är, men finessen är att det egentligen inte kan gå fel eftersom alla ingredienser är färdiglagade när maträtten ”monteras”.

Här serveras den med potatismos, krispiga ärtor och givetvis den obligatoriska ketchupen. Många olika texturer, färger och smaker gör att det finns mycket för barnen att upptäcka, och komplettera gärna med några morotsstavar eller rårivna morötter för mer färg (och nyttigheter, men säg inget). Och räkna med att det är extra spännande när de har fått vara med och laga middagen, så glöm inte att ge dem mycket beröm.

En annan fördel med att alla ingredienser är färdiga redan i förväg är att du kan få maträtten färdig väldigt fort och det är lätt att tajma den med exempelvis potatismos. Håll ugnen varm så vet du att den är färdig 10-15 minuter efter att du skickar in den i värmen.

En variant av ostgratinerad falukorv, men gjord med en lite annan avsikt.

Ostgratinerad korvröra

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kilo falukorv
  • 250 gram bacon
  • 100 gram champinjoner
  • 150 gram gul lök
  • 150 gram gratängost
  • smör för stekning

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skiva och stek falukorven i lite smör. Stek inte skivorna för länge, de får inte bli mörka och hårda, de ska bara få en liten gnutta färg. Lägg undan de stekta korvskivorna.
  • Skiva löken tunt och låt den svettas i stekpannan tills löken blir mjuk. Observera att den inte ska stekas, bara svettas. Lägg löken åt sidan.
  • Finhacka bacon och champinjoner och stek dem tillsammans. Lägg blandningen åt sidan.
  • Ta fram en glasform och lägg ett lager korvskivor i botten. Varva sedan stekta korvskivor, lök och bacon/champinjonblandning och lägg ett lager korvskivor överst. Toppa allting med gratängosten.
  • Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå tills osten har fått färg. Det tar cirka 10-15 minuter.
Rulla till toppen