Parmesan är en alldeles utmärkt brödkrydda som inte bara har en kraftfull smak i sig själv, umamin gör dessutom att den hjälper till att förstärka andra smaker. Se bara till att inte ta en för ung parmesan, dels för att korttidslagrad parmesan brukar vara relativt mjuk, och dels för att den blir mer smakrik ju äldre den blir. I den här limpan har jag valt en som lagrats i 22 månader, men tveka inte att gå upp mot 30 månader om du tycker om parmesan.
Som pålägg passar till exempel en vanlig ost och skivat tomat eftersom även tomat innehåller umami, eller så lägger du på tunt skivad tomat, tunt skivad mozarella och dekorerar med lite basilika.

Parmesanlimpa
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 400 ml vatten lite varmare än fingervarmt
- 2 msk olivolja
- 1,5 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 2 msk pulvermjölk
- 550 g vetemjöl
- 1,5 tsk torrjäst för matbröd
- 50 g Parmesan
Instruktioner
- Riv parmesanen fint. Blanda därefter alla ingredienser i tur och ordning.
- Välj meny 1 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för vanligt vitt bröd.