Genom att rosta blomkålen först får du en fylligare smak än om du bara kokar den först. Du får dessutom en fastare puré som inte blir lika rinnig som puré på kokt blomkål annars lätt kan bli. Blomkålen har en egen rik smak som passar utmärkt till många olika fågel eller kötträtter. Här serverade vi den till apelsinkyckling med chilitwist.

Smakrik med en rostad ton, perfekt tillbehör till apelsinkycklingen.
Rostad blomkålspuré
Smakrik med en rostad ton, perfekt tillbehör till apelsinkycklingen.
Portioner Tillagningstid
4portioner 45minuter
Portioner
4portioner
Tillagningstid
45minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader och hacka ner blomkålshuvudet till små bitar (nästan finhackat). De små bitarna gör att du får en djupare ton i rostningen, vilket ger en fylligare smak.
  2. Rosta blomkålen i ca 20 minuter.
  3. Lägg de varma bitarna i en kastrull och täck med kall vispgrädde (ca 3dl). Låt det sedan stå och dra i grädden under lock i ca 10-15 minuter, detta gör att blomkålen blir mjukare vilket ger en slätare puré.
  4. Häll sedan av lite av grädden till en annan skål, för att undvika att det blir soppa. Mixa slät, tillsätt lite av den avhällda grädden till önskad konsistens. Du behöver cirka 1msk av grädden.
  5. Om du vill ha en alldeles slät puré behöver du passera det, antingen genom en passervagga eller en tätmaskig sil.
  6. Servera som tillbehör till kött, fågel eller fisk.