Det här är en vidareutveckling av de chokladbullar jag gjort tidigare, som i sin tur bygger på receptet för äppelbullarna. Det verkar faktiskt inte finnas någon gräns för vad man kan nysta in i en bulle och göra fikabröd av. Det är bokstavligen bara fantasin som sätter gränser. Min favoritplåt för ändamålet är egentligen en ugnsform, Koncis från IKEA.

Vaniljbullar med ananas och banan
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 16 bullar
Skriv ut receptet
Ingredienser
vaniljbullar
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 850 g vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
fyllning
- 1 st ananas färsk
- 2 st bananer
- 25 g smör
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
- Blanda ner socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
- Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
- Skala och skiva frukten i så tunna strimlor du kan. Bred smör på plattorna, täck med fruktstrimlor och rulla ihop till två rullar.
- Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Använd enbart äggula för gulare bullar.
- Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 – 30 minuter. Låt svalna under duk.