Jag har velat göra den ukrainska maträtten Kyckling Kiev länge, och äntligen kom jag till skott. På en av kycklingproducenternas hemsida står det att man ska banka ut kycklingbrösten och rulla ihop dem runt smöret, men jag tycker faktiskt det gick lika bra att skära en ficka i de tjocka fina brösten och fylla med färdigkryddat kryddsmör.
Eftersom alla recept jag läst har persiljekryddat vitlökssmör tog jag lika delar vitlökssmör och persiljesmör, men vill du göra eget kryddsmör går det lika bra. Kanske t om bättre. Många har lite citron till, jag är inte så förtjust i surt så det hoppade jag över.
Behöver inte detta sås, kanske du undrar. Men nej, paneringen bevarar kycklingens saftighet. Smakerna, saftigheten, kycklingen – nej, det behövs ingen sås.
Kyckling Kiev
Ingredienser
- 4 st kycklingbröst
- 2 rullar kryddsmör vitlök och persilja
- 2 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl ströbröd el panko
- olja
- salt och peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skär en ficka i den tjocka delen av kycklingfilén. Det går lättare med en smal, vass kniv. Fyll fickan med kryddsmöret, lika delar vitlök och persiljesmör.
- Vispa upp ägget i en tallrik. Lägg mjöl i en annan och ströbröd i en tredje.
- Vänd kycklingfiléerna först i mjöl sedan ägg och sist i ströbröd, se till att paneringen täcker runt om.
- Bryn kycklingen runt om i olja, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C.
- Servera till klyftpotatis och grönsaker.