Den muterade fraktalen

Blomkål är en ganska udda skapelse som en gång i tiden kom sig ur en mutation som personerna som upptäckte den säregna skapelsen tyckte var värd att behålla och odla vidare. Det bortsett från den muterade delen av den historien är det höljt i historiens dimmor eftersom det finns dokumentation om att blomkål odlades i Mellanöstern för flera tusen år sedan. Romaren Plinius den äldre skrev om cyma på hundratalet EVT.

Det vi äter är i själva verket växtens blomställning som tidigt under utvecklingen slutar växa på höjden utan istället blir tjock och förgrenar sig så att blomknopparna samlas i täta buketter. Namnet blomkål är dessutom något av ett generellt namn för växten, på italienska heter den cavolfiore vilket kan översättas med kålblomma och namnet kan spåras ända tillbaka till de latinska orden caulis (kål) and flōs (blomma). Observera, det är inte artens latinska namn utan motsvarigheten till vardagligt namn i den mån man kan kalla latin för vardagligt.

Och vad sägs om lite trivialt vetande? Matematiker har länge varit intresserade av blomkål eftersom den har väldigt distinkta egenskaper som överensstämmer med så kallade fraktala strukturer (som är ett självlikformigt mönster med struktur i alla skalor enligt Wikipedia. Som om inte det vore nog så är vinkeln mellan ”grenarna” 360 grader dividerat med det gyllene snittet ju längre från stockens centrum de kommer. Extremt trivialt vetande, men också ganska faschinerande.

Cajunkyckling

Cajunkyckling

Efter att ha suttit och dreglat över jambalaya fick det bli ett experiment med smaker ur det creolska köket, men med råvaror jag hade hemma. Det går inte att kalla…

Pankopanerad blomkål

Pankopanerad blomkål

Det är svårt att säga om pankopanerad blomkål är en sidorätt, ett tillbehör eller om det är godis för det är väldigt gott och lite svårt att sluta äta av…

Blomkålschips

Blomkålschips

Färsk blomkål är jättegott, men när man har skurit bort alla buketter står man med en stor och ofta ganska träig stock som riskerar att hamna i soporna. Stort slöseri…

Rostad blomkålspuré

Rostad blomkålspuré

Genom att rosta blomkålen först får du en fylligare smak än om du bara kokar den först. Du får dessutom en fastare puré som inte blir lika rinnig som puré…

Blomkålsmos

Blomkålsmos

Blomkål är otroligt nyttigt, kålväxter har används som läkemedel mot alla möjliga krämpor i ett par tusen år. Just blomkålen anses minska risken för prostatacancer, lungcancer och grå starr, förutom att…

Blomkålssoppa med ärtor

Blomkålssoppa med ärtor

En väldigt mild och god soppa, men den är knappast färgsprakande. Därför är ärtorna är viktiga eftersom de inte bara en färgklick, utan även tillför en passande smak och ytterligare…

Kycklingwok med kelpnudlar

Kycklingwok med kelpnudlar

Du kan få den här thaiinspirerade woken hur stark eller mild du vill beroende på vilken chilifrukt du väljer. Vissa sorter är ganska snälla medan andra smakar som en spark i…

Vegetarisk curry

Vegetarisk curry

Pumpasäsongen är här, och med den en massa härliga mustiga rätter! När du gröpt ur din pumpalykta ska du inte kasta bort innehållet, pumpaköttet och fröna är väldigt näringsrika och…

Saffransblomkål

Saffransblomkål

Saffran, granatäpple, kokosmjölk och blomkål. Smakerna exploderar i munnen i det här receptet som är hämtat från en av våra stora livsmedelskedjor. Det enda jag uteslöt var en sorts chilisås, srirachasås,…

Blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng

Blomkålen är underskattad i köket, bara 100g ger dig nästan hela dagsbehovet av C-vitamin och som alla kålväxter innehåller den mängder med antioxidanter. Om du tröttnat på att servera den…

Rulla till toppen