Det här är i grunden en sorts löksås, men smaken får ett rejält lyft med en frikostig skvätt whisky. Passar utmärkt till allt kött och det mesta man kan grilla, använd den fond i såsen som fungerar bäst till det övriga. Buljongtärning kan kanske fungera också, men jag har inte testat.

Whiskysås
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 3 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 dl grädde ovispad
- 3 dl vatten
- 3 msk fond t ex kantarellfon eller oxfond
- 1 st gul lök hackad
- 4 msk whisky
- smör
- salt och peppar
- Maizena
Instruktioner
- Hacka den gula löken och fräs den bland i smör. Den ska inte ta färg.
- Tillsätt grädde, fond, whisky och vatten. Låt sjuda i några minuter. Mixa såsen med en stavmixer om du vill ha en slät sås, det är dock inte nödvändigt eftersom löken bidrar med både textur och smak i såsen.
- Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena strax före servering.