Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.

Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.
Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.
Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.