Börja tänka på jul

Är det inte lite väl tidigt att börja tänka på jul nu? Nja, du behöver ju inte börja jaga vare sig julgran eller julgris, men det finns några saker som det är dag satt ta tag i inför julens ätande eftersom den viktigaste ingrediensen är – tid. De behöver helt enkelt några månader för att ”gosa till sig” och verkligen få smak och generellt talar vi om ju längre desto bättre, men att börja prata om julen nästa år redan nu känns aningen överdrivet.


Saffran

Saffran i konjak.

Först så har vi konjaktmarinerad saffran främst för lussekatter och annat saffransbröd. Om du tycker att vanligt saffran både sätter färg och smak på tillvaron, då ska du testa den här blandningen. Du kan läsa mycket om varför effekten blir som den blir på receptsidan, men enkelt uttryckt handlar det som så mycket annat i köket om kemi – vissa delar av saffranet är vattenlösliga medan andra löser sig i alkohol, och det är där tiden kommer in i bilden.


Likör

Jullikör men apelsin och nejlika.

Nästa juliga sak som behöver tid på sig är det som vi har döpt till jullikör, helt enkelt eftersom det är en hemmagjord likör med smak och doft av apelsin och nejlika.

Vi har faktiskt ett recept på granlikör också vilket skulle kunna klassas som juligt, men det är tyvärr fel säsong för att få tag på granskotten som behövs. Beklagar. En annan likör som också är julig, typ, men vanligtvis inte går att göra vid den här tiden på året är skumtomtelikör. Det spelar däremot inte så stor roll, den kan du ha färdig på en vecka så den kan du börja med vid advent.


Glögg

Egen glögg.

Ytterligare en alkoholhaltig dryck som både är julig och mår gott av att vila innan man börjar göra slut på den är glögg. Ja, det finns många kreativa smakkombinationer i butikerna varje år och det känns som ett vådligt äventyr att göra egen glögg, men jag har faktiskt aldrig smakat en godare än den hemmagjorda. Men, och det här är fullständigt seriöst, ha en brandsläckare till hands. Du kommer att ösa och ösa alkohol under en köksfläkt där det kan finnas inosat fett. Jag har inte provat själv, men jag har svårt att tänka mig att en brinnande köksfläkt är en bra idé


Päron

En gammal, svensk klassisk efterrätt.

Ett annat recept som jag skulle vilja slå ett slag för är lingonpäron. De är kanske inte så juliga i sig, men vi närmar oss säsongen för både lingon och päron, och eftersom lingonpäron blir allt mer underbara ju länge de får vila före serveringen är det ingen idé att vänta. Och det kommer att vara värt det när julen kommer och du kan servera dem.

Och som en liten extra bonus – ingefärskokta päron.

Rulla till toppen