Börja prata om jul nu, vi har ju knappt hunnit börja äta kräftor? Det stämmer, men för att en likör ska bli riktigt trevlig bör den stå och “smaka till sig” i 10-12 veckor, och om vi räknar tolv veckor framåt så knackar nästan julen på dörren. Om du vill kunna imponera med egen likör till kaffet när julen står för dörren är det dags att börja planera och fixa redan nu. Jullikören kan du behöva börja med nu, den betydligt enklare skumtomtelikören kan du börja med i mitten av november.

Jag skulle säga att det är tre saker som är viktiga att tänka på vid likörtillverkning.

  1. Välj ett okryddat brännvin så att det du gör likör på får stå för smakerna.
  2. Ha tålamod. Det kan aldrig ta för lång tid att göra likör, men det kan gå för fort.
  3. Fundera på om du vill göra det enkelt med vit sirap (som rabarberlikören), eller lite trassligare med sockerlag (som i jullikören).

Sedan är det bara att sätta igång.

Blåbärslikör
Rabarberlikör
Ananaslikör
Äppellikör
Granlikör
Svartvinbärslikör
Smultronlikör
Limelikör
Skumtomtelikör
Plommonlikör med kanel
Jordgubbslikör
Plommonlikör
Aronialikör
Rönnbärslikör
Körsbärslikör
jullikör