Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.
Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.
Vaniljmugcake med After eight
Blev det för mycket choklad i mugcake med after eight? Det är ganska enkelt att åtgärda. Efter några försök, och en väldigt kladdig mikro efter att ha sprängt ett experiment,…
Smooth road
Vad får man om man gör en Rocky Road utan de hårda nötterna och utan marshmallows? Tja, det blir väl motsatsen då, en Smooth Road? Om du vill göra Rocky…
Chokladtryffel
Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…
Apelsinchokladmousse med banankräm
Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en god efterrätt som man inte behövt slava i köket i timtal för att åstadkomma. Chokladmousse är tacksamt så tillvida att den…
Chokladbollar
Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar kokosflingor kan de bytas ut mot exempelvis pärlsocker eller färgglatt strössel. Vill du ha en mer vuxen chokladboll kan du…
Kladdkaka med kaffe och whisky
Chokladbollar för vuxna
Chokladbollar är gott, och jag har noterat att det nästan undantagslöst är de små som går åt fortast. Gör man dem för stora blir de svåra att äta, det rasar…
Farmors chokladkakor
Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna låg inte långt efter, men chokladsnittarna var i en klass för sig och jag älskade att vara med när farmor…
Lemoncurdfylld chokladpralin
Det är inte jättesvårt att göra egna fyllda praliner, om man har lite tålamod och skaffar sig bra silikonformar. I det här receptet tar jag en genväg genom att använda…
Kycklingpaj med molesås
Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att…
Chokladcheesecake
Cheesecake kan man variera nästan i det oändliga. Den här gången har jag kombinerat klassikerna choklad och apelsin, det är nästan givet på förhand att den kombinationen blir en vinnare.…
Sval chokladsmoothie
Med djupfryst banan, havre och chokladdryck baserad på havre blir det inte bara gott, det blir väldigt nyttigt också. Chokladmynta är en mycket trevlig liten växt som är väldigt god som…