Den stora pajdagen

Idag är det den stora pajdagen, vilket är den alldeles utomordentlig ursäkt för att festa på en god paj oavsett om det är en mättande matpaj eller härlig efterrättspaj. Däremot kanske detta med pajdagen tarvar sin förklaring.

Den firades första gången på museet Exploratorium i San Francisco år 1988 och handlar inte enbart om att hylla pajer utan detta även matematikens dag. Eftersom amerikanarna med våra mått mätt skriver sina datum lite bak och fram så skrivs dagens datum (14 mars) 3/14, vilket som bekant är den matematiska konstanten pi med två decimaler – 3,14. På amerikanska brukar talet pi uttalas ”pai”, och paj brukar också uttalas ”pai”. Cirkeln är sluten, så att säga.

Vill du höra lite extra trivialt vetande om pi? Den så kallade pi-sekunden inföll på pi-dagen år 2015 klockan 9:26:53 på morgonen, eftersom tiden då var 3/14/15 9:26:53 vilket är de tio första siffrorna i pi, det vill säga 3,141592653.

Vita vinbärspaj med kokos

Vita vinbärspaj med kokos

Ett bra vinbärsår gäller det att passa på att göra godsaker med vinbären, och det är inte bara sylt, saft och gelé man kan göra med vinbär. Vita vinbär passar…

Äppelpaj

Äppelpaj

Enligt somliga är äppelpajen en efterrätt, enligt andra ett fikatillbehör, men jag tycker att det viktigaste är att äta äppelpaj oavsett anledning. Knepet med en underbar äppelpaj tycker jag ligger…

Kycklingpaj med molesås

Kycklingpaj med molesås

Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att…

Kasslerpaj

Kasslerpaj

Kassler och västerbottenost passar grymt bra ihop. Båda har rikligt mycket smak och de komplementerar varandra på ett sätt som gör den här pajen svår att sluta äta av. Pensla…

Enkel Äppelpaj

Enkel Äppelpaj

En enkel paj som lätt gör succé på fikabordet, som omväxling till den vanliga med äpple och kanel. Tänk på att den kan vara fuktig i mitten tack vare mandelmassan.…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer

Äppelpaj

Äppelpaj

I äppeltider är det lika bra att passa på. Till pajer är det gott med ett syrligare äpple, ett med mycket smak. Om du har tillgång till äppelträd kan du…

Marshmallowpaj med rabarber

Marshmallowpaj med rabarber

En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till och med packade…

Jennifers tacopaj

Jennifers tacopaj

Det här receptet är min äldsta dotters, avskrivet efter nyfiket frågande och spionerande. Ska pajen bli bra får man smaka sig fram undertiden man lagar till pajen. Köttfärsen bör vara…

Baconpaj med ost och grönsaker

Baconpaj med ost och grönsaker

Fixa lunchpajen med färdig deg, bacon och frysta grönsaker. Smidig att svänga ihop, och medan den gräddas i ugnen har du tid över till annat! Om du väljer att göra…

Skaldjurspaj

Skaldjurspaj

Skaldjur är både goda och nyttiga, och här har vi valt att stoppa ner både kräftor och räkor i pajen. För att ge den lite mer textur och något att…

Paj med havresmul och gröna äpplen

Paj med havresmul och gröna äpplen

Ett snabblagat, gott pajrecept som räcker till 4-6 personer beroende på hur sugna de är. Välj de äpplen du har att tillgå, men är de av den sötare sorten kan…

Rulla till toppen