Temabibliotek

Ibland kan det vara svårt att veta vilket recept man är på jakt efter, men man vet på vilket tema man hade tänkt att det skulle vara. Det kan röra sig om uppenbara saker som midsommarfest, julbord och våffeldagen men också lite mer obskyra saker, som en planerad fika med vännerna eller bara det faktum att man vill ha kyckling till middag men vet inte riktigt vad man ska göra med den. Alltså kommer jag att sammanställa lite olika roliga temasidor, för att inspirera, lyfta fram lite gamla favoriter och kanske bjuda in att testa något nytt. Titta gärna in lite då och då, man vet aldrig när det händer något nytt!

Ta in kokos i köket

Ta in kokos i köket

Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av…

Trädgårdens lilla svarta

Trädgårdens lilla svarta

Aronia brukar ofta användas som dekorativa buskage, men är något av trädgårdens fula ankunge. De svarta bären ser så härliga ut men smakar så eländigt, men när de används för…

Trött på julmat? Laga husmanskost

Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar…

Vinterhelg = långkok

Vinterhelg = långkok

Efter en vinterdag, oavsett om du har spenderat den med snöskottning, i pulkabacken eller krattat löv beroende på var du befinner dig, så är det få saker som kan matcha…

Våffeldagen

Våffeldagen

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan våfflorna dök upp, närmare bestämt i mitten på 1600-talet. Bakverket är dock betydligt äldre än så och om man följer dess doftspår…

Våffelfrossa

Våffelfrossa

Våfflor, eller våffelliknande skapelser, har gräddats runt om i Europa sedan 1 000-talet men det tog nästan 300 år innan våffeljärnet gör entré, och det var först på 1400-talet som…

Våga lite veggo

Våga lite veggo

Det finns många som inte vill äta kött, fisk eller fågel av olika anledningar så jag har samlat ihop alla köttfria recept i en enda stor samling. Jag kommer att…

Våga vara lite vegetarisk

Våga vara lite vegetarisk

Det finns många personer som inte vill äta kött, fisk eller fågel av olika anledningar så jag har samlat ihop alla köttfria recept i en enda stor samling. Jag kommer…

Vår älskade knöl

Vår älskade knöl

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den…

Välkommen, sommar

Välkommen, sommar

Sommar – det räcker att smaka på ordet för att det ska rycka i mungiporna. Och precis som med våra andra årstider så har sommaren sina speciella maträtter och tillbehör…

Whisky i köket

Whisky i köket

Det är något speciellt med whisky, något som inte de vanliga spritsorterna kan matcha. Kanske beror det på att whisky sällan är det primära valen för dem som väljer alkoholens…

Äpplets dag

Äpplets dag

Den 25 september är det äpplets dag, en relativt nyinstiftad som har instiftats av Riksförbundet Svensk Trädgård för att sätta fokus på denna vackra, goda, och väldoftande delikatess som är så…

Rulla till toppen