Ibland kan det vara svårt att veta vilket recept man är på jakt efter, men man vet på vilket tema man hade tänkt att det skulle vara. Det kan röra sig om uppenbara saker som midsommarfest, julbord och våffeldagen men också lite mer obskyra saker, som en planerad fika med vännerna eller bara det faktum att man vill ha kyckling till middag men vet inte riktigt vad man ska göra med den. Alltså kommer jag att sammanställa lite olika roliga temasidor, för att inspirera, lyfta fram lite gamla favoriter och kanske bjuda in att testa något nytt. Titta gärna in lite då och då, man vet aldrig när det händer något nytt!

Ladda för adventsfika

Ladda för adventsfika

Advent betyder ankomst, och även om de flesta nu väntar på julklapparna så var det förr Jesu födelse som åsyftades. Den traditionella julfastan bytte namn till advent någon gång under…

Ladda för kräftskiva!

Ladda för kräftskiva!

Kräftskivan är en av få högtider där sillen och köttbullarna får spela andrafiolen. Vanliga tillbehör till kräftskivan är kokt potatis, baguetter eller hårt bröd, ost och andra skaldjur förutom kräftorna. Men…

Laga mat i en Airfryer

Laga mat i en Airfryer

Att laga mat i en airfryer kan vara både snabbt och enkelt, men det kan vara lätt att glömma att det går att åstadkomma mer än bara mat med maskinen…

Njut av saffran

Njut av saffran

Det alla känner till om saffran är att det är en extremt dyr krydda, vilket givetvis kommer sig av att det krävs 100 000 – 150 000 handplockade och manuellt…

Ny temasida för sushi

Ny temasida för sushi

Det lilla jag vet om sushi har jag lärt mig av boken Mikaku, den japanska kokboken och i alla avseenden är jag en nybörjare, om än en entusiastisk sådan. Maki-zushi kallas…

När våren kommer

När våren kommer

Det kanske inte känns så för de flesta av oss när vi tittar ut genom fönstret, men våren sägs vara på ingång. Därför tänkte vi locka med lite godsaker som…

Omfamna hösten

Omfamna hösten

Vi är inne i höstens färgglada dagar och mörka kvällar, och det vi äter och dricker är minst lika omväxlande. Naturens skafferi erbjuder svamp, bär och årets sista frukter, och…

Ostkakans dag

Ostkakans dag

I dag, den 14 november, firar vi ostkakans dag. Högtidsdagen firades första gången år 2004 efter att han instiftats av den ideella föreningen Ostkakans vänner våren 2003. Det är Frödinge…

Plommontider

Plommontider

Om du har tur kan plommonträden i närheten av dig vara mitt inne i plommonsäsongen, med träd som dignar av de saftiga stenfrukterna. Fruktsäsongen kan dock vara ganska kort så…

Rabarber – trädgårdens friskus

Rabarber – trädgårdens friskus

Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden…

Sill i allehanda former

Sill i allehanda former

Förr i tiden ansågs sillen vara fattigmansmat. Vi kan spåra vårt sillberoende mycket långt bakåt i tiden. Ärkebiskop Olaus Magnus påstod i sitt verk ”Om de nordiska folken” 1555 att…

Skogens goda guld

Skogens goda guld

Det börjar lida mot ofrånkomlig höst och därmed har det blivit svamptider, och inte minst dags för de underbara guldgula kantarellerna som passa i grytor, pajer och såser. Det blir mums.…