Det har runnit mycket vatten under broarna sedan våfflorna dök upp, närmare bestämt i mitten på 1600-talet. Bakverket är dock betydligt äldre än så och om man följer dess doftspår genom århundradena kommer du till slut att hamna i slutet av 1100-talet och det som i Frankrike kallades för walfre. Sedan börjar årtiondena bli omöjligt diffusa men spåret slutar inte ens ens där. Walfre tros komma från det frankiska ordet wafla, ett germanskt ord om bland annat betyder bikaka eller tårta.
Vanligtvis brukar våfflor delas in i tre olika kategorier: vardagsvåfflan som är en ”bastant” och matig våffla med ägg, frasvåfflan som är sprödare och inte innehåller ägg, samt entrévåfflan som bäst beskrivs som en blandning av de två förstnämnda. Men den pampiga kejsarvåfflan då? Sorry, det är ett varumärke. Och våffelstrutarna när man äter glass? Sorry, det är inte heller någon våffla, det är ett rån (av den icke kriminella typen).
Lite annan trivial fakta är att våfflorna även i Sverige ursprungligen var fyrkantiga på ungefär samma sätt som de tjocka belgiska våfflorna, men nya typer av gjutjärnsspisar med runda spisringar gjorde att det introducerades runda våffeljärn eftersom de helt enkelt passade spisarna bättre.
Att detta har blivit våffeldagen beror främst på att någon hungrig typ för länge sedan hörde fel på vårfrudagen tyckte att det sades våffeldagen och tyckte att det var en bättre idé.
Våfflor med aroniakvarg och riven choklad
Naturell kvarg kan vara lite syrlig i smaken och aroniasaft kan lätt vara lite sträv, så för att det ska bli lent och gott i munnen till våfflorna behövs det lite…
Grundrecept: Våfflor med ägg
Våfflor med ägg smakar lite annorlunda och får en aningen annan konstistens. Den är fortfarande godast nygräddad som nästan alla våfflor, men den är väldigt god kylskåpskall också. Om du…
Våfflor med fläderkvarg och mango
Naturell kvarg smaksätter man enklast med outspädd saft av den smak man själv föredrar. Ungefär en tesked saft per matsked kvarg går det åt om man använder en smakrik saft…
Våffelskålar
Vill du överraska dina gäster med en lyxigare våffla ska du förstås bjuda dem på en våffelskål på frasvåffla fylld med godsaker. Fyll skålen med frukt, grädde, glass eller sylt…
Grundrecept: Frasvåffla utan ägg
Det här receptet ger en frasig våffla utan ägg som behåller sin frasighet även sedan den svalnat. Många andra våfflor blir lite mjuka och svampiga annars, men den här klarar…
Citronvåfflor med ägg
En svag smak av citron ger de här våfflorna en egen karaktär. Kvarg passar grymt bra till den här sortens våffla, mycket bättre än grädde och sylt. Även färsk frukt…
Saffransvåfflor med ägg
Våfflor kan smaksättas precis som pannkakor och plättar. Det krävs lite experimenterande förstås, innan man hittat sina favoriter. Det här är en av mina: saffranvåfflor! De går åt försvinnande snabbt,…
Våfflor med kaneldoppade äpplen
Äpple och kanel är en allians som är svår att trumfa. Ett syrligt och smakrikt äpple är extra gott till de söta våfflorna, men ett sötare äpple kan också fungera.…
Raggvåfflor
Raggvåffla låter lite märkligt kanske, det tyckte åtminstone jag när jag snubblade in på hemsidan för Svensk Potatis men jag måste ju prova åtminstone. Det stod snabbt klart att det…
Våfflor med vaniljkvarg och kiwi
Vaniljkvarg är inte alls svårt att göra själv. För att undvika att den blir sträv i smaken, som den gärna kan bli, tillsätter jag en liten skvätt grädde i kvargen…
Grundrecept: Våfflor
Tareq Taylor blev utmanad av SVT-programmet Plus i våffelgräddning och besegrade, inte förvånande, våffelmixarna i ett blindtest. Enligt testet är de marginellt dyrare, tar aningen längre tid att göra men…
Våfflor med jordgubbskvarg
Smaksätta naturell kvarg är helt okomplicerat, du tar en sylt eller någon saft du tycker om och rör ner i kvargen tills de blandat sig. I det här fallet har…