Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara…

Chokladmuffins

Chokladmuffins

Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna…

Blåbärsmuffins med vit choklad

Blåbärsmuffins med vit choklad

Mängden muffins du får ut av det här receptet varierar…

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad,…

Farmors chokladkräm

Farmors chokladkräm

Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket…

Apelsinchokladsmoothie

Apelsinchokladsmoothie

Turkisk yoghurt är inte väldigt söt, så du kan behöva…

Knäck

Knäck

Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och…

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…

Chokladkaffekaka

Chokladkaffekaka

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är…

Rulla till toppen