Den stora pajdagen

Idag är det den stora pajdagen, vilket är den alldeles utomordentlig ursäkt för att festa på en god paj oavsett om det är en mättande matpaj eller härlig efterrättspaj. Däremot kanske detta med pajdagen tarvar sin förklaring.

Den firades första gången på museet Exploratorium i San Francisco år 1988 och handlar inte enbart om att hylla pajer utan detta även matematikens dag. Eftersom amerikanarna med våra mått mätt skriver sina datum lite bak och fram så skrivs dagens datum (14 mars) 3/14, vilket som bekant är den matematiska konstanten pi med två decimaler – 3,14. På amerikanska brukar talet pi uttalas ”pai”, och paj brukar också uttalas ”pai”. Cirkeln är sluten, så att säga.

Vill du höra lite extra trivialt vetande om pi? Den så kallade pi-sekunden inföll på pi-dagen år 2015 klockan 9:26:53 på morgonen, eftersom tiden då var 3/14/15 9:26:53 vilket är de tio första siffrorna i pi, det vill säga 3,141592653.

Kantarellpaj

Kantarellpaj

Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan, picknicken eller ha i frysen som mellanmål. När kantarellerna är i säsong är det ett underbart sätt att bevara de…

Broccoli- och ädelostpaj

Broccoli- och ädelostpaj

Broccolin är en tuffing som odlats under flera tusen år. Den är härdig även i Sverige och kan odlas i full sol, i fet och näringsrik jord. Broccolin är en…

Baconpaj med ost och grönsaker

Baconpaj med ost och grönsaker

Fixa lunchpajen med färdig deg, bacon och frysta grönsaker. Smidig att svänga ihop, och medan den gräddas i ugnen har du tid över till annat! Om du väljer att göra…

Sötpotatispaj

Sötpotatispaj

Paj på sötpotatis, sweet potato pie, är en amerikansk klassiker som nog de flesta hört talas om men kanske inte alla har provat. Den är väl värd att testas, varför…

Äppelpaj

Äppelpaj

Enligt somliga är äppelpajen en efterrätt, enligt andra ett fikatillbehör, men jag tycker att det viktigaste är att äta äppelpaj oavsett anledning. Knepet med en underbar äppelpaj tycker jag ligger…

Currydoftande köttfärspaj med paprikatäcke

Currydoftande köttfärspaj med paprikatäcke

En paj är bra om man vill göra en allt-i-ett-maträtt, och sakta har jag börjat förstå att nästan det godaste på pajen är skalet. Fast skalet är bara godast om…

Kasslerpaj

Kasslerpaj

Kassler och västerbottenost passar grymt bra ihop. Båda har rikligt mycket smak och de komplementerar varandra på ett sätt som gör den här pajen svår att sluta äta av. Pensla…

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj…

Kycklingcurrypaj med ananas

Kycklingcurrypaj med ananas

Curry är en kryddblandning vars ursprung kan härledas till Indien. Å andra sidan är ananasen hemmahörande i Brasilien och Bolivia. Å tredje sidan finns det uppgifter om att mänskligheten gjort…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer…

Vita vinbärspaj med kokos

Vita vinbärspaj med kokos

Ett bra vinbärsår gäller det att passa på att göra godsaker med vinbären, och det är inte bara sylt, saft och gelé man kan göra med vinbär. Vita vinbär passar…

Jennifers tacopaj

Jennifers tacopaj

Det här receptet är min äldsta dotters, avskrivet efter nyfiket frågande och spionerande. Ska pajen bli bra får man smaka sig fram undertiden man lagar till pajen. Köttfärsen bör vara…

Rulla till toppen