Egen likör till jul

Börja prata om jul nu, vi har ju knappt hunnit börja äta kräftor? Det stämmer, men för att en likör ska bli riktigt trevlig bör den stå och ”smaka till sig” i 10-12 veckor, och om vi räknar tolv veckor framåt så knackar nästan julen på dörren. Om du vill kunna imponera med egen likör till kaffet när julen står för dörren är det dags att börja planera och fixa redan nu. Jullikören kan du behöva börja med nu, den betydligt enklare skumtomtelikören kan du börja med i mitten av november.

Jag skulle säga att det är tre saker som är viktiga att tänka på vid likörtillverkning.

  • Välj ett okryddat brännvin så att det du gör likör på får stå för smakerna.
  • Ha tålamod. Det kan aldrig ta för lång tid att göra likör, men det kan gå för fort.
  • Fundera på om du vill göra det enkelt med vit sirap (som rabarberlikören), eller lite trassligare med sockerlag (som i jullikören).

Sedan är det bara att sätta igång.

Körsbärslikör

Körsbärslikör

Körsbär har i århundranden varit en uppskattad medicinalväxt, och inte…

Blåbärslikör

Blåbärslikör

Blåbär är utan tvekan ett fasligt nyttigt bär som passar…

Svartvinbärslikör

Svartvinbärslikör

Svarta vinbärsbusken kan nästan beskrivas som trädgårdens schweiziska armékniv tack…

Limelikör

Limelikör

Än en gång tyckte jag att det var dags att…

Plommonlikör

Plommonlikör

Det går att använda många olika typer av alkohol till…

Plommonlikör med kanel

Plommonlikör med kanel

Det går att använda olika typer av alkohol , till…

Jordgubbslikör

Jordgubbslikör

Det räcker nästan att titta på färgen för att gissa…

Smultronlikör

Smultronlikör

Smultron är en av de saker som jag verkligen associerar…

Äppellikör

Äppellikör

Det finns många goda drycker man kan göra med äpplen,…

Jullikör

Jullikör

En lika klassiska som väldoftande juldekoration är att trycka in…

Granlikör

Granlikör

Granbarr innehåller en hel del kåda, oljor, mineraler och vitaminer,…

Ananaslikör

Ananaslikör

En av klichéerna är att så fort någonting innehåller ananas…

Rulla till toppen