Sill i allehanda former

Förr i tiden ansågs sillen vara fattigmansmat. Vi kan spåra vårt sillberoende mycket långt bakåt i tiden. Ärkebiskop Olaus Magnus påstod i sitt verk ”Om de nordiska folken” 1555 att man kunde fånga sillen med håv, så riklig var den. När sillen gick till fanns det så det räckte till alla. Allas vår Cajsa Warg skriver i sin kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimber” om Marinerad sill som kan tänkas vara en föregångare till våra moderna inläggningar.

Sillen ska simma tre gånger: i havet, i ättika, och i brännvin.

Skånska Sillaacademien / Kvällsposten

Den första kryddsillen lanserade 1889, och plötsligt hade sillen tagit steget från fattigmanskost till festmåltid. Nu är det svårt för många att tänka sig midsommar, påsk eller jul utan sill.

Att göra en klar lag är enkelt: jag använder en 1-2-3-lag, det vill säga en del ättikssprit, två delar socker, och tre delar vatten. Det är noga med att få rätt styrka på lagen, så därför ska du inte ändra proportionerna. Om du använder ättikssprit så är den 12% och kan användas som den är i receptet, medan ättika som är 24% däremot ska spädas med hälften vatten för att få till rätt styrka.

Därefter kan du smaksätta lagen med lök, kryddpeppar, brännvin, apelsin, eller lite vad du vill.

Snabb skagensill

Snabb skagensill

Så vad gör du när all femminuterssill och inläggningssill är…

Whiskysill med lingon

Whiskysill med lingon

Den här gången minskade jag ner mängden whiskey eftersom jag…

Currysill med äpple

Currysill med äpple

Den här sillen är mycket enkel och snabb att göra.…

Senapssås

Senapssås

Den här senapssåsen går alldeles utmärkt att lägga in sill…

Lingonsill

Lingonsill

I en klar lag ser man alla godsaker och rödlökens…

Apelsinsill

Apelsinsill

Även om inlagd sill är något vi i de nordiska…

Julsill

Julsill

Tre av de mest juliga smakerna, apelsin, kanel och nejlikor, i…

Senapssill

Senapssill

Att göra en egen sillinläggning behöver inte vara jättekomplicerat. Senapssillen…

Rulla till toppen