Sill i allehanda former

Förr i tiden ansågs sillen vara fattigmansmat. Vi kan spåra vårt sillberoende mycket långt bakåt i tiden. Ärkebiskop Olaus Magnus påstod i sitt verk ”Om de nordiska folken” 1555 att man kunde fånga sillen med håv, så riklig var den. När sillen gick till fanns det så det räckte till alla. Allas vår Cajsa Warg skriver i sin kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimber” om Marinerad sill som kan tänkas vara en föregångare till våra moderna inläggningar.

Sillen ska simma tre gånger: i havet, i ättika, och i brännvin.

Skånska Sillaacademien / Kvällsposten

Den första kryddsillen lanserade 1889, och plötsligt hade sillen tagit steget från fattigmanskost till festmåltid. Nu är det svårt för många att tänka sig midsommar, påsk eller jul utan sill.

Att göra en klar lag är enkelt: jag använder en 1-2-3-lag, det vill säga en del ättikssprit, två delar socker, och tre delar vatten. Det är noga med att få rätt styrka på lagen, så därför ska du inte ändra proportionerna. Om du använder ättikssprit så är den 12% och kan användas som den är i receptet, medan ättika som är 24% däremot ska spädas med hälften vatten för att få till rätt styrka.

Därefter kan du smaksätta lagen med lök, kryddpeppar, brännvin, apelsin, eller lite vad du vill.

Snabb skagensill

Snabb skagensill

Så vad gör du när all femminuterssill och inläggningssill är slut i din butik? Improviserar givetvis. Abbas löksill är den inlagda sill som är bäst att improvisera med tycker jag,…

Whiskysill med lingon

Whiskysill med lingon

Den här gången minskade jag ner mängden whiskey eftersom jag tyckte den blev otroligt dominant sist. Det kan ha med whiskysort att göra kanske. Jag kan mycket lite om den…

Currysill med äpple

Currysill med äpple

Den här sillen är mycket enkel och snabb att göra. Den behöver dock ett dygn i kylen innan du får smaka, men det är den värd. Du kan finhacka en…

Senapssås

Senapssås

Den här senapssåsen går alldeles utmärkt att lägga in sill i eller varför inte ångkokade bitar av aubergine som skurits i lagom sillstora bitar? Låt fantasin spela! Den som är…

Lingonsill

Lingonsill

I en klar lag ser man alla godsaker och rödlökens och lingonens vackra färg. Det går att ta lite dillfrön eller svartpepparkorn fungera i lagen också, eller ett par lagerblad om…

Apelsinsill

Apelsinsill

Även om inlagd sill är något vi i de nordiska länderna ätit i flera hundra år så är just apelsinsill en modernitet. Det finns belägg för att vi ätit inlagd…

Julsill

Julsill

Tre av de mest juliga smakerna, apelsin, kanel och nejlikor, i en klar lag ger sillen en rund och fyllig smak. Med 5-minuterssill kan du ha den här ljuvligheten klar på 5…

Senapssill

Senapssill

Att göra en egen sillinläggning behöver inte vara jättekomplicerat. Senapssillen är en av de enklaste att göra, i synnerhet om man skaffar 5-minuterssill. Tänk på att det går snabbt att…

Rulla till toppen