Chokladens dag

Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Naturell kvarg kan vara lite syrlig i smaken och aroniasaft kan lätt vara lite sträv, så för att det ska bli lent och gott i munnen till våfflorna behövs det lite…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en god efterrätt som man inte behövt slava i köket i timtal för att åstadkomma. Chokladmousse är tacksamt så tillvida att den…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…

Sockerkaka med choklad

Sockerkaka med choklad

En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är lätt att göra och ännu lättare att göra av med. Det går att trycka ner nästan vad som helst i…

Sval chokladsmoothie

Sval chokladsmoothie

Med djupfryst banan, havre och chokladdryck baserad på havre blir det inte bara gott, det blir väldigt nyttigt också. Chokladmynta är en mycket trevlig liten växt som är väldigt god som…

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka med After Eight

After Eight har funnits i evigheter känns det som, men faktum är att den brittiska konfekten lanserades så sent som 1962. Vanligtvis serveras den som den är till kaffet men…

Mintkyssar utan att koka

Mintkyssar utan att koka

Ett klassiskt julgodis som inte behöver kokas. Det enda du behöver är tid och lite framförhållning, eftersom kyssarna ska torka över natten. De blir lite småsega i mitten, men väldigt…

Lemoncurdfylld chokladpralin

Lemoncurdfylld chokladpralin

Det är inte jättesvårt att göra egna fyllda praliner, om man har lite tålamod och skaffar sig bra silikonformar. I det här receptet tar jag en genväg genom att använda…

Chokladtryffel

Chokladtryffel

Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…

Mugcake med After Eight

Mugcake med After Eight

Sugen på något gott, men ingen tid att baka? Har du en mikro och de vanligaste ingredienserna hemma går det att råda bot på sötsuget på mindre än tio minuter.…

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka med kaffe och whisky

Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara Kung Markattas kakao med mycket kakaosmak. Det kan tyckas märkligt att jag, som inte gillar whisky, använder whisky i kladdkakan…

Rulla till toppen