Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.
Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.
Muffins med en twist
Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir de både gluten- och laktosfria. De är inte speciellt söta, den som vill ha det får tillsätta ca 2dl socker…
Kärleksmums
Kärt barn har många namn, kanske känner du den här kakan som snoddas, mockarutor, chokladrutor eller kokosrutor? Oavsett vilket så gjorde mellandottern följande recept och det blev så bra att…
Bananchokladbollar
Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…
Kladdkaka med jordgubbar
Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…
Chokladmousse
En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst avnjuts i lugn och ro efter en god måltid. Du kan med fördel använda en liten skvätt Amaretto för att…
Kokosbollar
Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av smör och choklad men inte ett spår av havre. Beroende på vad du väljer att rulla bollarna i blir de…
Chokladkaka med marängtäcke
Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är passande nog en skapelse som är farligt lik en tårta, gjord på kladdkaka i botten och krispig maräng som täcke.…
Modern radiokaka
Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan man lyssnade på…
Saffranskladdkaka
Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som veritabla trafikolyckor på tallriken och microbananen är en sådan. Varmt möter kallt, bittert möter sött. Det är en kladdig röra som…
Kycklingpaj med molesås
Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att…