Chokladens dag

Sedan 2011 är den 11 november chokladens dag. Som du märker är vi stora fantaster av härligheten, och vem kan förebrå oss med tanke på att riktig choklad kan ätas som den är, användas till efterrätter, godis och som krydda i maträtter. Så njut av den här dagen i fulla drag.

Vad sägs om lite trivialt vetande dagen till ära? Ordet choklad har funnits i det svenska språket sedan slitet av 1680-talet medan ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaqucht, men skyll inte på mig om du försöker uttala det där sista och stukar något.

Chokladmuffins

Chokladmuffins

Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna är inte lika vanliga här hemma, men i till exempel England är det vanligt med muffins som är mer lika…

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom på den goda idén att byta russin, som jag inte tycker om, mot choklad som jag älskar. Resultatet blev synnerligen…

Kycklingpaj med molesås

Kycklingpaj med molesås

Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla anor som görs på en mängd olika ingredienser, däribland choklad. Den används oftast till kyckling och här har vi valt att…

Chokladfondant med whisky

Chokladfondant med whisky

En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu mer choklad faktiskt. Jag, som inte gillar whisky, vänjer mig nog aldrig vid att en ingrediens jag knappt tål lukten…

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Naturell kvarg kan vara lite syrlig i smaken och aroniasaft kan lätt vara lite sträv, så för att det ska bli lent och gott i munnen till våfflorna behövs det lite…

Chokladtryffel

Chokladtryffel

Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…

Ischoklad med mint

Ischoklad med mint

After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, men behåll proportionerna…

Vaniljmugcake med After eight

Vaniljmugcake med After eight

Blev det för mycket choklad i mugcake med after eight? Det är ganska enkelt att åtgärda. Efter några försök, och en väldigt kladdig mikro efter att ha sprängt ett experiment,…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…

Apelsinchokladmuffins

Apelsinchokladmuffins

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar chokladen får du lite större goda bitar i smeten, som ger en trevlig kontrast och annorlunda textur. Våga experimentera, här…

Farmors chokladkakor

Farmors chokladkakor

Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna låg inte långt efter, men chokladsnittarna var i en klass för sig och jag älskade att vara med när farmor…

Chokladkaka med marängtäcke

Chokladkaka med marängtäcke

Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är passande nog en skapelse som är farligt lik en tårta, gjord på kladdkaka i botten och krispig maräng som täcke.…

Rulla till toppen