Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när…

Farmors chokladkräm

Farmors chokladkräm

Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket…

Hasselnötscrème

Hasselnötscrème

Hasselnötscrème, som de flesta av oss känner igen som Nutella, är…

Sval chokladsmoothie

Sval chokladsmoothie

Med djupfryst banan, havre och chokladdryck baserad på havre blir…

kladdkaka

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt…

Kärleksmums

Kärleksmums

Kärt barn har många namn, kanske känner du den här…

Brownies

Brownies

Brownies är den svenska kladdkakans amerikanska kusin, och den är i…

Bananchokladsmoothie

Bananchokladsmoothie

Banan och choklad är väldigt goda vänner, de passar ihop…

Chokladpannacotta

Chokladpannacotta

Den här krämiga lyxvarianten av pannacotta gör inte figuren några…

Chokladkaka med marängtäcke

Chokladkaka med marängtäcke

Tiden går fort när man har roligt. Recept 300 är…

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination?…

Rulla till toppen