Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Mintkyssar utan att koka

Mintkyssar utan att koka

Ett klassiskt julgodis som inte behöver kokas. Det enda du…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de…

Mandelmassekakor med choklad och lime

Mandelmassekakor med choklad och lime

Om du får mandelmassa över som torkat och blivit lite…

Chokladbullar

Chokladbullar

Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad,…

Farmors chokladkakor

Farmors chokladkakor

Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna…

Pannkaka med choklad och citron

Pannkaka med choklad och citron

Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som…

Kärleksmums

Kärleksmums

Kärt barn har många namn, kanske känner du den här…

Sockerkaka med choklad

Sockerkaka med choklad

En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är…

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Microbanan med choklad och minimarshmallows

Inte alla efterrätter är konstverk, vissa ser faktiskt ut som…

Vinbärsfudge

Vinbärsfudge

Med frysen full av smaskiga bär är det inte svårt…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Lusselängd med choklad

Lusselängd med choklad

Inför en adventsfika tänkte min hjärtans kär till och kom…

Rulla till toppen