Ladda för adventsfika

Advent betyder ankomst, och även om de flesta nu väntar på julklapparna så var det förr Jesu födelse som åsyftades. Den traditionella julfastan bytte namn till advent någon gång under 1000-talet, och är således en av våra äldsta traditioner. Julfastans 40 dagar krympte till fyra veckor dessutom. I det tidiga kristna bondesamhället var advent en tid för stillhet och vördnad. Man undvek bullriga arbeten, åt sparsamt med mat, och då kött i synnerhet, och bland de lyckligt lottade slaktades julgrisen ungefär vid första advent.

De fyra söndagarna före jul benämns första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent och vanligtvis tänder man ett ljus varje söndag för att fira detta. Det är en gammal svensk tradition att tända ljus i fönstren under advent för att lysa vägen till julottan. Adventsfika däremot är en tämligen modern företeelse som snabbt trängt undan julfastan. Kombinera gamla seder och nya, och ta en härlig adventsfika i stearinljusens sken. Här är mina favoritrecept med allt från fikabröd till godis och kakor.

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de fungerar väldigt bra ihop i en len och mjuk fudge. Den enda nackdelen är att den tar lång tid på…

Vaniljbullar med äpple och mandel

Vaniljbullar med äpple och mandel

Rivet äpple riskerar att bli lite rinnigt, men det är inget problem. Bullarna blir inte slaskiga, äppelsaften som läcker från det rivna dunstar i ugnen. Om du inte tål eller…

Modern radiokaka

Modern radiokaka

Radiokaka är utan tvivel en klassiker till kaffet, och dess diffusa historia sträcker sig enligt vissa tillbaka till 1920-talet då den praktiskt nog kunde ätas ljudlöst medan man lyssnade på…

Örfilar

Örfilar

Det finns inte många nationer som kan tävla med oss skandinaver när det gäller fika, och bara finländarna dricker mer kaffe per capita än svensken. Jag önskar verkligen att jag…

Hallongrottor

Hallongrottor

Hallongrottan är en klassisk svensk småkaka på fikabordet. På engelska kallas den thumbprint cookie från gropen man gör i kakan för sylten. Oavsett om du väljer att göra små munsbitstora…

Kristyr

Kristyr

Det första man tänker på angående kristyr brukar vara pepparkakor eller kanske pepparkakshus, men det går även att dekorera andra kakor. Kristyr används även för att dekorera spettekaka och om…

Gammaldags kanelbullar

Gammaldags kanelbullar

Tålamod och ett varmt dragfritt kök är två goda saker att ha tillgång till när man ska baka. En tredje sak är vassle som blir över från när du bakat ostkaka,…

Chokladtryffel

Chokladtryffel

Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…

Chokladbollar med päron

Chokladbollar med päron

Chokladbollar är kladdigt gott som är roligt att göra med barnen. Själva smeten går snabbt att förbereda, om du gör små bollar eller stora är en smaksak. Förvara dem svalt…

simpel mandelkaka

Simpla mandelkakor

De här småkakorna är väldigt enkla att både göra och äta. Har du mandelmassa över efter att du bakat semlor passar det perfekt att använda den nu. Det är också…

Pepparkakor

Pepparkakor

Varför det kallas pepparkaka är omtvistat, men några av de tidigaste omnämnanden av kakan hittar vi kring 1300-talet. Det skulle dock dröja till 1700-talet innan vi började baka dem hemma.…

Nöttoppar

Nöttoppar

Nöttoppar är en mycket enkel, lättgjord och god liten kaka. Det här receptet räcker till ungefär 20 stycken, vilket inte är i närheten av tillräckligt egentligen eftersom de är försvinnande…

Rulla till toppen