Advent betyder ankomst, och även om de flesta nu väntar på julklapparna så var det förr Jesu födelse som åsyftades. Den traditionella julfastan bytte namn till advent någon gång under 1000-talet, och är således en av våra äldsta traditioner. Julfastans 40 dagar krympte till fyra veckor dessutom. I det tidiga kristna bondesamhället var advent en tid för stillhet och vördnad. Man undvek bullriga arbeten, åt sparsamt med mat, och då kött i synnerhet, och bland de lyckligt lottade slaktades julgrisen ungefär vid första advent.

De fyra söndagarna före jul benämns första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent och vanligtvis tänder man ett ljus varje söndag för att fira detta. Det är en gammal svensk tradition att tända ljus i fönstren under advent för att lysa vägen till julottan. Adventsfika däremot är en tämligen modern företeelse som snabbt trängt undan julfastan. Kombinera gamla seder och nya, och ta en härlig adventsfika i stearinljusens sken. Här är mina favoritrecept med allt från fikabröd till godis och kakor.

Pepparkakor

Pepparkakor

Varför det kallas pepparkaka är omtvistat, men några av de tidigaste omnämnanden av kakan hittar vi kring 1300-talet. Det skulle dock dröja till 1700-talet innan vi började baka dem hemma.…

Toscakaka

Toscakaka

Toscakakan blir snabbt en favorit vid fikat med sin saftighet och med toscaglasyren som kontrast. Du kan byta mandeln mot andra rostade nötter eller kokos om du är allergisk. Toscakaka Försvinnande…

Hallongrottor

Hallongrottor

Hallongrottan är en klassisk svensk småkaka på fikabordet. På engelska kallas den thumbprint cookie från gropen man gör i kakan för sylten. Oavsett om du väljer att göra små munsbitstora…

Chokladbollar med päron

Chokladbollar med päron

Chokladbollar är kladdigt gott som är roligt att göra med barnen. Själva smeten går snabbt att förbereda, om du gör små bollar eller stora är en smaksak. Förvara dem svalt…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…

Chokladtryffel

Chokladtryffel

Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de fungerar väldigt bra ihop i en len och mjuk fudge. Den enda nackdelen är att den tar lång tid på…

Sockerkaka med choklad

Sockerkaka med choklad

En sockerkaka kan man variera i det oändliga, den är lätt att göra och ännu lättare att göra av med. Det går att trycka ner nästan vad som helst i…

Kanelbullar

Kanelbullar

En klassiker på det svenska kafferepet är kanelbullen. Kanelbullen är en ganska ny företeelse, det dröjde faktiskt till 1950-talet innan kanelbullen blev allmängods. Kanelbullar Bullarna blir saftiga och fluffiga om…

Mjuk julpepparkaka

Mjuk julpepparkaka

Mjuk pepparkaka känns ganska juligt, men den får en gnutta extra julighet om den även innehåller ett drag av apelsin. Här har jag med flit valt att använda en rund…

Rocky Road

Rocky Road

Rocky Road är ett populärt amerikanskt godis som blandar mjukt och hårt, sött och salt i samma pralin. Som julgodis betraktat är det i stort sett perfekt. Det är mycket enkelt…

Smooth road

Smooth road

Vad får man om man gör en Rocky Road utan de hårda nötterna och utan marshmallows? Tja, det blir väl motsatsen då, en Smooth Road? Om du vill göra Rocky…