Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.
När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.
Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.
Kokosbollar
Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av smör och choklad men inte ett spår av havre. Beroende på vad du väljer att rulla bollarna i blir de…
Bananchokladbollar
Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…
Currymangowok med kokos
Kokosgrädde har en tjock och krämig konsistens som påminner om raklödder. Den passar mycket bra som bas i grytor och i sås till wok om man vill ha en mjuk…
Vegetarisk sötpotatiscurry
Sötpotatis är väldigt gott tillsammans med curry, men om du vill ha en starkare curryrätt får du antingen använda en starkare currysort eller tillsätta lite cayennepeppar. Till den här rätten…
Currykyckling i kokossås med sötsur mango
Mango i mat är underskattat i Sverige, frukt anses generellt vara mer efterrättsbetonat bara för att det är sött men även middagsmaten kan vinna på lite sötma då och då.…
Fiskfärsbiff med kokos och chili i Airfryer
När en femåring vill ha mat är det bråttom. Om barnet själv får vara med och blanda och röra vinner jag lite tid. Vilken tur att de här fiskfärsbiffarna blir…
Ischoklad med mint
After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, men behåll proportionerna…
Vegetarisk thaiwok
I veggowoken trängs sojabitarna med helt andra smaker än den här thaiinspirerade woken. Den röda currypastan ger en viss hetta till bitarna som annars kan vara lite tama och om man…
Cheesecake med ananas och choklad
Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…
Päronknyten
Ett frasigt smördegsknyte med saftig päronfyllning, det är det svårt att säga nej till. En sak som det är viktigt att tänka på när du gör dessa päronknyten, det är…