Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Sval chokladsmoothie

Sval chokladsmoothie

Med djupfryst banan, havre och chokladdryck baserad på havre blir…

Chocolate chip cookie

Chocolate chip cookie

Egentligen är benämningen småkakor inte riktigt rättvisande med tanke på…

Limefudge

Limefudge

Vit choklad och lime gifter sig väldigt bra och de…

Cheesecake med ananas och choklad

Cheesecake med ananas och choklad

Vad gör man när man får ett förkläde i handen…

Smördegsrutor

Smördegsrutor

Ibland vill man inte trassla till det, vilket gör dessa…

Apelsinchokladmuffins

Apelsinchokladmuffins

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar…

Chokladmousse

Chokladmousse

En lätt och luftig chokladmousse är en delikatess som bäst…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Chokladkaffekaka

Chokladkaffekaka

Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är…

Mugcake med After Eight

Mugcake med After Eight

Sugen på något gott, men ingen tid att baka? Har…

Muffins med en twist

Muffins med en twist

Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination?…

Rulla till toppen