Chokladspecial

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Farmors chokladkakor

Farmors chokladkakor

Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna…

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka med mörk choklad och whisky

Kladdkaka går ganska fort att svänga ihop, proportionerna mellan råvarorna…

Fyllda pepparkakor

Fyllda pepparkakor

Pepparkakor klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eftersom det…

Mugcake med After Eight

Mugcake med After Eight

Sugen på något gott, men ingen tid att baka? Har…

Chokladfondant med whisky

Chokladfondant med whisky

En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu…

Apelsinchokladmousse med banankräm

Apelsinchokladmousse med banankräm

Ibland kan det vara trevligt att kunna bjuda på en…

Lemoncurdfylld chokladpralin

Lemoncurdfylld chokladpralin

Det är inte jättesvårt att göra egna fyllda praliner, om…

Pannkaka med choklad och citron

Pannkaka med choklad och citron

Den svenska pannkakan påminner ganska mycket om franska crêpes, som…

Blåbärsmuffins med vit choklad

Blåbärsmuffins med vit choklad

Mängden muffins du får ut av det här receptet varierar…

Bananchokladsmoothie

Bananchokladsmoothie

Banan och choklad är väldigt goda vänner, de passar ihop…

Kycklingpaj med molesås

Kycklingpaj med molesås

Molesås, mole poblano, är en traditionell mexikansk sås med mycket gamla…

kladdkaka

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt…

Rulla till toppen