Sommar, sol och jordgubbar

Svensk sommar är nästan inte sommar om det inte inkluderar en stor skål solvarma jordgubbar, och med tanke på att våra moderna jordgubbar såg dagens ljus i mitten av 1700-talet kan det nästan sägas vara något av ett nytt påhitt att smaska på den röda godsaken. Det som brukar anses vara den moderna jordgubben är nämligen en blandning av nordamerikanska scharlakanssmultron och sydamerikanska jättesmultron, och de började odlas Bretagne i Frankrike innan de några årtionden senare kom hela vägen upp till Sverige.

Men även om jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet är namnet nästan 150 år äldre och användes tidigare på parksmultron. Jordgubben kallades först ananasgubbe (efter det latinska namnet Fragaria Ananassa) men i takt med att det konkurrerade ut parksmultronen övertog de även namnet.

Som du kanske har märkt har jag inte kallat jordgubben för bär. Den tillhör egentligen familjen rosväxter och är besläktad med nötter. De röda ”bären” är inte ens själva frukten på växten utan en skenfrukt som är en uppsvälld blombotten, de egentliga frukterna är de små gula prickarna på bären.

Men vem bryr sig om det när det är sommar och vi kan njuta av både smaken och doften av solmogna jordgubbar?

Våfflor med jordgubbskvarg

Våfflor med jordgubbskvarg

Smaksätta naturell kvarg är helt okomplicerat, du tar en sylt eller någon saft du tycker om och rör ner i kvargen tills de blandat sig. I det här fallet har…

Pavlovarulltårta

Pavlovarulltårta

Varför inte rulla ihop det goda, och servera den klassiska efterrätten som en rulltårta istället? Marängtårtan fick sitt namn från den ryska ballerinan Anna Pavlova någon gång på 1920-talet då…

Pavlova

Pavlova

En inte allt för komplicerad marängtårta, det enda bekymret är tidsåtgången eftersom marängen ska stå kvar i ugnen tills den svalnat för att få den rätta konsistensen. Själva marängen ska…

Jordgubbssylt med kanel

Jordgubbssylt med kanel

Medan säsongen för jordgubbar ännu inte är slut kan man passa på att göra sin egen jordgubbssylt, till festliga tillfällen. Smaken blir helt annorlunda än den köpta, i mitt tycke…

Jordgubbsglass med lime

Jordgubbsglass med lime

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska jordgubbar och lime för. Välj ut de allra finaste till garneringen och låt de som mjuknat lite men bara är fula,…

Jordgubbslikör

Jordgubbslikör

Det räcker nästan att titta på färgen för att gissa vad den här likören kommer att smaka. Att göra en likör med smak av jordgubbar är knappast det mest fantasifulla…

Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait

Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du ner kompotten försiktigt i glassen kan du få marmorerad glass, och om du kokat kompotten så du fortfarande har hela…

Chokladcheesecake med jordgubbar

Chokladcheesecake med jordgubbar

Choklad och jordgubbar, det är svårt att hitta en kombination som är bättre. Jag är dessutom svag för cheesecake, och har länge planerat att göra en New York Cheesecake. Det…

Jordgubbssmoothie

Jordgubbssmoothie

Säsongen för svenska jordgubbar är förtvivlat kort, så jag tanker inte vanhelga de färska jordgubbarna genom att mixa sönder dem. Frysta jordgubbar går alldeles utmärkt för att få en kall…

Snabbglass

Snabbglass

Snabbglassen påminner om mjukglass i konsistensen, mindre isig än frozen yoghurt och krämigt god. Det här receptet skapades eftersom det är fruktansvärt varmt ute, och jag ville ha något svalkande.…

Blandsaft

Blandsaft

Det kan bli så, att man får frukt och bär över när man sysslar med annat. Det är synd att kasta bort goda bär om man kan använda dem, särskilt…

Bärfröjd

Bärfröjd

Men behöver inte trassla till det för att det ska bli gott. Som här, till exempel. En frisk kvarg i botten, vräk över bär och toppa med smält choklad. Färdigt.…

Rulla till toppen