Tycker du att muffins känns som ett ganska tråkigt bakverk? Du kan inte ha mer fel. Det är inte bara en mångsidig godsak när det handlar om smaksättningar utan är faktiskt spännande även på andra sätt.

Första gången som det dyker upp beskrivningar av bakverket är i ett brev daterat 1703 och den för tillfället etablerade uppfattningen om ursprunget är från tyskans muffen, pluralversionen av muffe som betyder liten kaka. Den levde en ganska stillsam tillvaro, i varje fall här i Sverige, fram till 1990-talet och kaffehusens intåg då det började dyka extra stora muffins som kallades amerikanska muffins vilket var i princip samma sak som ”vanliga” muffins fast mycket större.

Strax efter kom nästa variant, tårtmuffins, men som är mest känd som cupcakes. Dessa är dock inte riktigt samma sak som muffins då cupcakes är sötare och framför är de dekorerade med glasyr och det är inte ovanligt att de har fyllning som bär eller vaniljkräm.

Det finns även något som kallas för English muffin som inte har speciellt mycket gemensamt med vad vi tänker på som muffins eftersom det är ett jästbaserat bröd som påminner mer om ett matbröd.

Här koncentrerar vi oss på vad vi tycker är den traditionella varianten av muffins som avnjuts vid fikat.

Vinbärsmuffins

Vinbärsmuffins

Muffins är gott. Använd muffinsplåt så håller formarna formen lättare om du använder stora formar. Eftersom jag har frysen full av vinbär måste jag ju testa att göra vinbärsmuffins, och…

Bananmuffins

Bananmuffins

De godaste bananerna är lite svartfläckiga i skalet och ser för en del ut att vara en kvart från att vara övermogna. Kasta dem inte, skala dem istället och använd…

Apelsinmuffins

Apelsinmuffins

Apelsinen är ingen naturligt förekommande frukt, utan en korsning mellan andra citrusfrukter och oftast ympas fruktbärande grenar på en annan stam för att få exakt den frukt som önskas. Brasilien…

Apelsinchokladmuffins

Apelsinchokladmuffins

Apelsin och choklad fungerar fantastiskt bra ihop. Om du grovhackar chokladen får du lite större goda bitar i smeten, som ger en trevlig kontrast och annorlunda textur. Våga experimentera, här…

Blåbärsmuffins

Blåbärsmuffins

Yngsta dottern kastade sig ut i köket och experimenterade fram det här receptet, med lika delar erfarenhet från sockerkaksbak och entusiasm. För vanilj är ju gott och blåbär är gott,…

Muffins med en twist

Muffins med en twist

Stora chokladmuffins med högt proteininnehåll. Använd laktosfritt smör så blir de både gluten- och laktosfria. De är inte speciellt söta, den som vill ha det får tillsätta ca 2dl socker…

Jordgubbsmuffins

Jordgubbsmuffins

Det behöver inte vara svårt att muffins som är lite utöver det vanliga som förgyller fikastunden. Här är det bara mosade jordgubbar som förhöjer smaken, sedan handlar resten som hur…

Blåbärsmuffins i airfryer

Blåbärsmuffins i airfryer

Det går utmärkt att baka muffins i airfryer visade det sig. Jag fick laborera lite med receptet i appen som följde med. Jag hade inte för avsikt att baka 21…

Chokladmuffins

Chokladmuffins

Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna är inte lika vanliga här hemma, men i till exempel England är det vanligt med muffins som är mer lika…

Snabba äppelmosmuffins

Snabba äppelmosmuffins

Äldsta dottern experimenterar gärna i köket, den här gången är det med muffins och hemmagjort äppelmos. Kombinationen blev sällsynt lyckad, vi hann faktiskt inte paketera dem förrän de var slut.…

Plommonmuffins

Plommonmuffins

Ta den lilla extra tiden att dra skalet av plommonen, så att de saftar sig ordentligt i muffinsen medan de tillagas. De sprider sin sötma genom hela muffinsen på det…

Blåbärsmuffins med vit choklad

Blåbärsmuffins med vit choklad

Mängden muffins du får ut av det här receptet varierar till viss del beroende på vilka formar du använder. Här använde Jennifer de stora muffinsformarna, den största modellen vår lokala…