Sommar, sol och jordgubbar

Svensk sommar är nästan inte sommar om det inte inkluderar en stor skål solvarma jordgubbar, och med tanke på att våra moderna jordgubbar såg dagens ljus i mitten av 1700-talet kan det nästan sägas vara något av ett nytt påhitt att smaska på den röda godsaken. Det som brukar anses vara den moderna jordgubben är nämligen en blandning av nordamerikanska scharlakanssmultron och sydamerikanska jättesmultron, och de började odlas Bretagne i Frankrike innan de några årtionden senare kom hela vägen upp till Sverige.

Men även om jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet är namnet nästan 150 år äldre och användes tidigare på parksmultron. Jordgubben kallades först ananasgubbe (efter det latinska namnet Fragaria Ananassa) men i takt med att det konkurrerade ut parksmultronen övertog de även namnet.

Som du kanske har märkt har jag inte kallat jordgubben för bär. Den tillhör egentligen familjen rosväxter och är besläktad med nötter. De röda ”bären” är inte ens själva frukten på växten utan en skenfrukt som är en uppsvälld blombotten, de egentliga frukterna är de små gula prickarna på bären.

Men vem bryr sig om det när det är sommar och vi kan njuta av både smaken och doften av solmogna jordgubbar?

Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait

Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du…

Tropisk äppelröra

Tropisk äppelröra

En Actifry är alldeles utmärkt för att kompottliknande blandningar med…

Jordgubbsglass med lime

Jordgubbsglass med lime

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska…

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär…

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbslikören kommer väl till pass i den här skapelsen, glassen…

Jordgubbsdröm

Jordgubbsdröm

Svenska jordgubbar hör sommaren till, och en av smakerna som…

Jordgubbsmuffins

Jordgubbsmuffins

Det behöver inte vara svårt att muffins som är lite…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är…

Pavlova

Pavlova

En inte allt för komplicerad marängtårta, det enda bekymret är…

Limesocker

Limesocker

Limesocker är både sött och syrligt på samma gång. Ge…

Bärfröjd

Bärfröjd

Men behöver inte trassla till det för att det ska…

Jordgubbslikör

Jordgubbslikör

Det räcker nästan att titta på färgen för att gissa…

Rulla till toppen