Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden borta för den här gången. De är dessutom väldigt nyttiga, de är goda (framför allt om man tar dem när de är små och späda) och det finns en stor bredd på vad man kan göra med dem. Dryck, glass, tillbehör till grillningen, efterrätter

Den vanligaste associationen med rabarber är att den är sur, ofta så sur att folk skrynklar ihop ansiktet bara man nämner namnet. Det finns dokumenterat att rabarber odlades som medicinalväxter på 1600-talet, men det är först i slutet av 1700- och in på 1800-talet när sockret blev billigare och vanligare hemma hos vanligt folk, som växten börjar beskrivas som föda.

Syrligheten kommer bland annat från äppelsyra, som är ofarligt för människor, och oxalsyra som kan vara giftigt om man äter det i stora mänger. Det är främst bladen som innehåller oxalsyran så ät aldrig dem, men även stjälkarna kan innehålla så pass stora mängder att små barn och personer med anlag för njursten kan få problem, så ta det lugnt. Under Andra Världskriget avled fem personer efter att ha äter både stjälkar och blad.

Det har dock forskats fram arter med mindre mängder oxalsyra och det finns nu för tiden fler än 80 olika rabarbersorter. Därför är det klurigt med recept som innehåller rabarber, och det ställer lite krav på dig som ska skapa godsakerna. Sockermängderna i recepten får mest ses som riktlinjer, om du har fått tag på rabarber av en extremt syrlig art (eller om du älskar sött) kan du behöva mer socker än vad som står, men om du har fått tag på en närmast söt art kan det faktiskt bli för mycket socker. I stället för socker går det bra att komplettera med söta bär i stället för mer socker, till exempel söta äpplen, jordgubbar eller mango.

Krispig rabarberkaka i långpanna

Krispig rabarberkaka i långpanna

Kan du göra sockerkaka? Det här är nästan samma sak, fast i långpanna. Så lätt är det. Om du inte tål rabarber eller inte tycker om dem går det bra…

Rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan.…

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

När de allra spädaste rabarberna tittar upp är det dags att vara snabb, det är de första lillfingertunna stjälkarna som är de allra spädaste och godaste. De behöver inte skalas…

Rabarberlikör

Rabarberlikör

Den här rabarberlikören har inte speciellt mycket färg och kanske ser lite tråkig ut, men den har mycket rabarbersmak som blandas ut med en mjuk smak av äkta vanilj. Eller…

Marshmallowpaj med rabarber

Marshmallowpaj med rabarber

En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till och med packade…

Blandsaft

Blandsaft

Det kan bli så, att man får frukt och bär över när man sysslar med annat. Det är synd att kasta bort goda bär om man kan använda dem, särskilt…

Rabarbercurd

Rabarbercurd

Curd påminner en aning om bland annat marmelad men kan närmast beskrivas som en kusin till marmeladen. En stor skillnad är att curd ofta innehåller både ägg och smör, vilket…

Äppelpicklade rabarber

Äppelpicklade rabarber

Bjud på ett sötsyrligt tillbehör nästa gång du lägger upp köttbitar på grillen eller i stekpannan. Den första tanken när man hör rabarber brukar vara att det är surt, men…

Honungsbakade rabarber

Honungsbakade rabarber

När man gör något med rabarber brukar det kunna krävas stora mängder socker. Här använder jag honung i stället för socker med trevligt resultat då honungssmaken ”gifter sig” väldigt bra…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…