Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.
När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.
Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.
Chokladbollar för vuxna
Chokladbollar är gott, och jag har noterat att det nästan undantagslöst är de små som går åt fortast. Gör man dem för stora blir de svåra att äta, det rasar…
Currysås med spenat
Den här goda currysåsen går dessutom utmärkt att använda som bas till en thaiinspirerad gryta, istället för köpta såsbaser som kostar mer än de smakar. Currysås med spenat Den är…
Päronkaka med havrebotten
Päron är en underskattad frukt när det gäller bakverk, kanske för att den ofta har en mildare smak än exempelvis äpplen. Det är även viktigt att tänka på vilken sorts…
Chokladbollar
Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar kokosflingor kan de bytas ut mot exempelvis pärlsocker eller färgglatt strössel. Vill du ha en mer vuxen chokladboll kan du…
Ischoklad med mint
After Eight ger en fylligare mintsmak än pepparmintdroppar, som har en tendens att smaka lite tandkräm tycker jag. Ersätt en del av den vanliga chokladen med chokladgodiset, men behåll proportionerna…
Kycklingpasta med kokos och ingefära
Ingefära, chili, vitlök och kokosmjölk ger den här pastasåsen ett drag av Thailand, det enda jag naturligtvis glömde på köksbänken var den färska koriandern som ju är given på en…
Cheesecake med ananas och choklad
Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…
Hallonbullar med kokos
Hallon och kokos fungerar bra som fyllning i bullar, men om man passerar sylten blir den lätt rinnig och har en klar tendens att rinna ner i botten av kakan.…
Currykyckling i kokossås med sötsur mango
Mango i mat är underskattat i Sverige, frukt anses generellt vara mer efterrättsbetonat bara för att det är sött men även middagsmaten kan vinna på lite sötma då och då.…
Virgin mango colada
En sval härlig smoothie full av nyttigheter från frukt och kokos. Ett par skedar socker hjälper en mango som inte riktigt hunnit mogna till full sötma, skippa det om du…
Saffransblomkål
Kokosgröt med bär och nötter
Frukostgröt måste inte vara en orgie i spannmål, det går att göra en god och näringsrik gröt ändå. Här har vi gjort gröt med en bas av kokosmjölk, ägg står…