Rabarber – trädgårdens friskus

Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden borta för den här gången. De är dessutom väldigt nyttiga, de är goda (framför allt om man tar dem när de är små och späda) och det finns en stor bredd på vad man kan göra med dem. Dryck, glass, tillbehör till grillningen, efterrätter

Den vanligaste associationen med rabarber är att den är sur, ofta så sur att folk skrynklar ihop ansiktet bara man nämner namnet. Det finns dokumenterat att rabarber odlades som medicinalväxter på 1600-talet, men det är först i slutet av 1700- och in på 1800-talet när sockret blev billigare och vanligare hemma hos vanligt folk, som växten börjar beskrivas som föda.

Syrligheten kommer bland annat från äppelsyra, som är ofarligt för människor, och oxalsyra som kan vara giftigt om man äter det i stora mänger. Det är främst bladen som innehåller oxalsyran så ät aldrig dem, men även stjälkarna kan innehålla så pass stora mängder att små barn och personer med anlag för njursten kan få problem, så ta det lugnt. Under Andra Världskriget avled fem personer efter att ha äter både stjälkar och blad.

Det har dock forskats fram arter med mindre mängder oxalsyra och det finns nu för tiden fler än 80 olika rabarbersorter. Därför är det klurigt med recept som innehåller rabarber, och det ställer lite krav på dig som ska skapa godsakerna. Sockermängderna i recepten får mest ses som riktlinjer, om du har fått tag på rabarber av en extremt syrlig art (eller om du älskar sött) kan du behöva mer socker än vad som står, men om du har fått tag på en närmast söt art kan det faktiskt bli för mycket socker. I stället för socker går det bra att komplettera med söta bär i stället för mer socker, till exempel söta äpplen, jordgubbar eller mango.

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj

Marshmallowpaj med rabarber

Marshmallowpaj med rabarber

En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till och med packade…

Rabarberlikör

Rabarberlikör

Den här rabarberlikören har inte speciellt mycket färg och kanske ser lite tråkig ut, men den har mycket rabarbersmak som blandas ut med en mjuk smak av äkta vanilj. Eller…

Hallon- och rabarbersmulpaj

Hallon- och rabarbersmulpaj

Har du tillgång till hallon sedan förra året är det perfekt tid att använda dem nu tillsammans med vårens späda rabarber. Passa på att använda dem i en riktigt vårfräsch…

Rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan.…

Rabarberkaka med choklad

Rabarberkaka med choklad

När rabarberna är späda gäller det att passa på, innan de blivit tjocka är trådiga. De späda stjälkarna är lätta att tillaga i kaka, de blir mjuka och faller i…

Rabarbercurd

Rabarbercurd

Curd påminner en aning om bland annat marmelad men kan närmast beskrivas som en kusin till marmeladen. En stor skillnad är att curd ofta innehåller både ägg och smör, vilket…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…

Rabarberkaka

Rabarberkaka

Rabarber som är späda behöver inte skalas. De kan man använda som de är, i synnerhet i en kaka som den här. Om du har grövre, äldre stjälkar kan de…

Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad tillhör den typen av marmelader som inte är speciellt söt utan en trevlig balans mellan syrlighet och sötma. Tack vare det passar den lika bra på en vanlig ostsmörgås…

Rulla till toppen