Omfamna hösten

Vi är inne i höstens färgglada dagar och mörka kvällar, och det vi äter och dricker är minst lika omväxlande. Naturens skafferi erbjuder svamp, bär och årets sista frukter, och vad passar bättre en sval dag än en mustig köttgryta?

Ättiksgurka

Ättiksgurka

Så fort de första västeråsgurkorna tittar fram är det dags att börja lägga in dem, de är förstås goda som de är också men när de är små och späda…

Kålpudding

Kålpudding

Kålpuddingen är en klassisk rätt från det svenska köket som många säkert ätit, eller vägrat äta som barn. Om du vill kan du fräsa gul lök och blanda ner i…

Aroniakola

Aroniakola

Aroniabuskar är ganska snygga trädgårdsbuskar som växer som om det vore ogräs, och den används även i stor omfattning som just en tålig prydnadsbuske. På hösten brukar de vara behängda…

Kanelbullar i långpanna med äpple

Kanelbullar i långpanna med äpple

Svenska äpplen är väldigt goda i diverse olika bakverk, bland annat som fyllning i kanelbullar. Välj ett syrligt och friskt äpple som kontrast till den söta bullen, om du vill…

Krämig champinjonsoppa

Krämig champinjonsoppa

Champinjonsoppa är en klassiker som inte är särskilt svår att göra, särskilt inte om man har en soppmaskin tillgänglig. Stavmixer och kastrull går lika bra, fast man slipper passa och…

Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

När plommonen blir färdiga har man sällan speciellt lång tid på sig från det att frukterna har mognat tills att de är antingen övermogna och halvruttna eller uppätna av fåglarna.…

Lingonsylt

Lingonsylt

Lingonsylt är ett måste till pannbiff tycker jag, men ofta hittar man bara sylt med väldigt lite lingon men väldiga mängder socker. Det är märkligt med tanke på hur lätt…

Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar

Rödbetans nyttighet har väl knappast gått någon förbi, men det finns så mycket godare saker man kan göra med den än juice. Varför inte satsa på vegetariskt ikväll och göra…

Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake

Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den är alldeles lagom…

Grönkålspesto

Grönkålspesto

Grönkål växer villigt och tål både kyla och dåligt väder. Den är dessutom populär hos kålfjärilar och annat som också insett hur delikat den är. Den här peston får en…

Kantarellpaj

Kantarellpaj

Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan, picknicken eller ha i frysen som mellanmål. När kantarellerna är i säsong är det ett underbart sätt att bevara de…

Älggryta

Älggryta

Om du har förmånen att känna en jägare eller vara en själv har du förmodligen tillgång till ett av skogens finaste vilt, älg. Köttet är välsmakande, riktigt rik i smaken…

Rulla till toppen