Omfamna hösten

Vi är inne i höstens färgglada dagar och mörka kvällar, och det vi äter och dricker är minst lika omväxlande. Naturens skafferi erbjuder svamp, bär och årets sista frukter, och vad passar bättre en sval dag än en mustig köttgryta?

Kantarellomelett

Kantarellomelett

Det här är en kantarellomelett som kan ätas även av glutenintoleranta och laktosintoleranta, om man byter smöret mot laktosfri variant. Inga konstigheter, bara svamp. I brist på kantareller, om det…

Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

När plommonen blir färdiga har man sällan speciellt lång tid på sig från det att frukterna har mognat tills att de är antingen övermogna och halvruttna eller uppätna av fåglarna.…

Bananbiff

Bananbiff

Banan i mat är förvånansvärt gott. I det här receptet tillför bananen en len sötma som passar utmärkt med curry, de två hör ihop på ett sätt som man nästan…

Kålpudding

Kålpudding

Kålpuddingen är en klassisk rätt från det svenska köket som många säkert ätit, eller vägrat äta som barn. Om du vill kan du fräsa gul lök och blanda ner i…

Rönnbärsketchup

Rönnbärsketchup

När man säger ketchup brukar alla tänka på det som egentligen är tomatketchup. Den här ketchupen innehåller däremot inte en enda tomat utan den baserar sig rönnbär. Den kryddiga smaken…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet är grundreceptet, man kan variera sig med vitlök, färsk riven muskot eller varför inte lite purjolök. Men det finns en del…

Paj med havresmul och gröna äpplen

Paj med havresmul och gröna äpplen

Ett snabblagat, gott pajrecept som räcker till 4-6 personer beroende på hur sugna de är. Välj de äpplen du har att tillgå, men är de av den sötare sorten kan…

Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake

Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den är alldeles lagom…

Älggryta

Älggryta

Om du har förmånen att känna en jägare eller vara en själv har du förmodligen tillgång till ett av skogens finaste vilt, älg. Köttet är välsmakande, riktigt rik i smaken…

Tomatketchup med honung och anchochili

Tomatketchup med honung och anchochili

Ketchup behöver inte betyda tomatketchup, men i det här fallet gör det faktiskt det eftersom tomatplantorna i växthuset levererar mer än familjen ids med att äta nu och säsongen är…

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Kantareller är en av höstens största glädjeämnen. Om du får några över kan du alltid göra en krämig och god soppa på svampen. Byt den gula löken mot schalottenlök om…

Kantarellsmör

Kantarellsmör

Nu i kantarelltider kan det vara gott att lyxa till det med ett smaksatt smör till pannbiffarna eller lövbiffen. Om du hittat väldigt stora svampar kan du med fördel skära…

Rulla till toppen