Allt blir bättre med bacon

Fundera en stund på allting som innehåller antingen smak eller doft av citron. Du kommer säkert på mängder med saker som doftblock för toaletten, munskölj, diskmedel… det är helt enkelt ingen hejd på hur omtyckt det är med citron doft i olika sammanhang. Uppenbarligen är bacon den animaliska versionen av citron, för leta ett par minuter och du kommer att hitta både tvål, doftljus, doftjulgranar för bilen och mustaschvax med doft av bacon. Detta rökta och rimmade sidfläsk är helt omåttligt populärt.

Doftljus med bacondoft måste vara omåttligt romantiskt.

Det bacon vi brukar använda i Sverige brukar internationellt kallas för amerikansk bacon på grund av sin höga fetthalt. Det finns även bacon med lägre fetthalt som kallas för kanadensisk bacon, vilket påminner mer om rökt skinka än ”vanlig” bacon. Här i Sverige brukar den vanligtvis kallas för kotlettbacon och kommer från en annan del av grisen, därav skillnaden i fettmängd.

Doftljus och mustaschvax i all ära, det är trots allt i matlagning som jag tycker att bacon passar bäst och gör mest nytta men den är nästan lika mångsidig inom detta område. Det går utmärkt att bara steka skivorna eller tärningarna, men det finns även kreativare användningsområden om du vågar ta ut svängarna en aning. Du kanske inte vill kasta dig över baconmuffins eller baconpraliner det första du gör, men det räcker att ställa fram en baconlindad köttfärslimpa eller en broccoligratäng med mycket bacon för att man ska bli nyfiken på att gå på upptäcktsfärd i baconmarkerna.

Och bara för att förtydliga så handlar det här enbart om bacon från gris. På senare år har det dykt upp alla möjliga avarter med kyckling- och kalkonbacon plus vegetariska varianter. Inget ont om dem, det har också sin plats i tillvaron, men ska det vara riktig bacon ska det komma från gris.

Spansk omelett

Spansk omelett

Detta är en synnerligen enkelt spansk omelett, men med rätt…

Baconmuffins

Baconmuffins

Oavsett om du hade tänkt dig ett matigt mellanmål, en…

Fetawrap med bacon och ärtskott

Fetawrap med bacon och ärtskott

Det mesta blir gott med bacon, och en baconwrap är…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1…

Baconpasta

Baconpasta

Baconpasta är en rätt som går väldigt fort att göra…

Pasta på momangen

Pasta på momangen

Ibland har man mer bråttom än vanligt att sätta maten…

Broccoligratäng med bacon

Broccoligratäng med bacon

Allting blir godare med bacon, sägs det. När det gäller…

Levergryta med bacon

Levergryta med bacon

Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan…

Baconpraliner

Baconpraliner

Mörk choklad och bacon, låter det som en vettig kombination?…

Baconglaze

Baconglaze

Ge en extra rökig smak på exempelvis hamburgaren med den…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med…

Baconlindad kyckling

Baconlindade kycklingbröst med fetafyllning

Getost eller fetaost i kycklingbröstet borgar för fest. Du kan i…

Rulla till toppen