Höstmat

Nu när sommaren definitivt är slut är det säsong för underbara råvaror som kålrot, blomkål, broccoli, morötter och potatis. Heta kryddor, långkok och mustiga grytor som värmer i höstrusket är förstås givet men också goda äppeldesserter i olika former. Rödbeta, rättika, persiljerot och givetvis pumpa är också aktuella i butikerna nu, och den äventyrliga kan kasta sig över kålrabbi, svartrot och kanske en persiljerot. Något som verkligen hör hösten till är alla svampar och bär man kan plocka nu och ett tag framöver.

Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake

Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den är alldeles lagom…

Enkel Äppelpaj

Enkel Äppelpaj

En enkel paj som lätt gör succé på fikabordet, som omväxling till den vanliga med äpple och kanel. Tänk på att den kan vara fuktig i mitten tack vare mandelmassan.…

Rotmos

Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste mostyperna man kan få på sin tallrik. Åtminstone om det är gjort på säsongens finaste rotfrukter. En liten skvätt grönsaksfond…

Rostad pumpasoppa med sting

Rostad pumpasoppa med sting

Butternut squash, morot och potatis går väldigt bra ihop i en soppa. Här får soppan sting från chilikryddad crème fraiche, om du tycker den är för stark kan du ta…

Rönnbärsketchup

Rönnbärsketchup

När man säger ketchup brukar alla tänka på det som egentligen är tomatketchup. Den här ketchupen innehåller däremot inte en enda tomat utan den baserar sig rönnbär. Den kryddiga smaken…

Plommonchutney

Plommonchutney

Chutney kan vara en sötsyrlig och kryddig blandning, ibland är den en het smaksättare till stekt och grytor. Man kan ha den vid sidan av andra rätter till exempelvis ugnsstekta grönsaker, fågel och…

Picklade rädisor

Picklade rädisor

Man kan lägga in det mesta, även rädisor. Jag använder gärna små burkar till detta, så att man slipper bryta vacuum på en stor burk som man kan få svårt…

Äppelmust

Äppelmust

Äppelmust är extremt enkelt att göra, det enda som krävs är en väldigt stor burk och tålamod. Från det att du börjar göra musten så tillkommer nämligen en veckas väntetid…

Dillkött

Dillkött

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ett långkok som…

Bostongurka

Bostongurka

Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom. Bostongurka i sig är ett registrerat varumärke…

Kalvstek

Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades som söndagsmiddag, nu för tiden är den mer att anse som bjudrätt när det kommer finfrämmat eftersom så få har…

Provencalsk lammgryta

Provencalsk lammgryta

Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inte så känsligt…

Rulla till toppen