Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Köttbullar med hetta

Köttbullar med hetta

Den vanliga svenska köttbullen går att variera i det oändliga,…

Kalvstek

Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades…

Rotmos

Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste…

Senapssill

Senapssill

Att göra en egen sillinläggning behöver inte vara jättekomplicerat. Senapssillen…

Potatisbullar

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med.…

Kornmjölsgröt

Kornmjölsgröt

Gröt tillhör en av de viktigaste basfödorna i det svenska…

Isterbandspytt

Isterbandspytt

Isterband ska, enligt mig, vara syrliga men jag vet att…

Plättar

Plättar

Den svenska plättan är en omdebatterad liten sak, med betoning…

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Ärtsoppa hör till klassikerna i Svensk husmanskost. Gör man den…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget…

Hasselbackpotatis

Hasselbackpotatis

Det enda jag vet om hasselbackspotatis, förutom att det är…

Rulla till toppen