Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra…

Lingonsylt

Lingonsylt

Lingonsylt är ett måste till pannbiff tycker jag, men ofta…

Potatisbullar

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med.…

Kåldolmar

Kåldolmar

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt…

Fiskpinnar

Fiskpinnar

Fiskpinnar, även om det är rustik svensk husmanskost, låter ju…

Knäckebröd

Knäckebröd

Det finns få saker som är så ursvenska som knäckebröd.…

Plättar

Plättar

Den svenska plättan är en omdebatterad liten sak, med betoning…

Persiljestuvande makaroner

Persiljestuvande makaroner

Den svenska klassikern stuvade makaroner hör till ett av de…

Löksås

Löksås

Löksåsen är en klassiker inom svensk husmanskost, lite salt och…

Dillkött

Dillkött

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska,…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med…

Kornmjölsgröt

Kornmjölsgröt

Gröt tillhör en av de viktigaste basfödorna i det svenska…

Rulla till toppen