Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Raggmunk

Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en…

Potatisbullar

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med.…

Persiljejärpar

Persiljejärpar

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget…

Kålpudding

Kålpudding

Kålpuddingen är en klassisk rätt från det svenska köket som…

Gräddstuvad ungnötslever

Gräddstuvad ungnötslever

En vuxen maträtt som ofta oförtjänt fått skäll på grund…

Älggryta

Älggryta

Om du har förmånen att känna en jägare eller vara…

Rårakor

Rårakor

Rårakor görs enbart av riven potatis och förväxlas ofta med…

Äkta Wallenbergare

Äkta Wallenbergare

Äkta wallenbergare görs på kalvfärs där man malt ner bräss,…

Ugnspannkaka med potatis och fläsk

Ugnspannkaka med potatis och fläsk

Tycker du den vanliga ugnspannkakan mättar för dåligt kanske det…

Dillkött

Dillkött

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska,…

Rulla till toppen