Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Senapssill

Senapssill

Att göra en egen sillinläggning behöver inte vara jättekomplicerat. Senapssillen…

Västerbottenjärpar

Västerbottenjärpar

Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill…

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Ärtsoppa hör till klassikerna i Svensk husmanskost. Gör man den…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet…

Kyckling Stroganoff

Kyckling Stroganoff

Stroganoff kan man göra på många sätt, här har vi…

Isterbandspytt

Isterbandspytt

Isterband ska, enligt mig, vara syrliga men jag vet att…

Löksås

Löksås

Löksåsen är en klassiker inom svensk husmanskost, lite salt och…

Persiljejärpar

Persiljejärpar

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen…

Kalvstek

Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades…

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

En maträtt med rötter i Ryssland. Uppkallad efter greve Alexander…

Spenatpannkaka

Spenatpannkaka

Pannkakor till lunch? Inga problem, gör pannkakan lite matigare med…

Pyttipanna de lux

Pyttipanna de lux

Pyttipanna är ett utmärkt sätt att tillvarata rester, till exempel…

Rulla till toppen