Frossa i glass

Det är få saker som säger sommar lika mycket som en stor glass, och det är få som tackar nej till en portion även om favoritsmakerna kan vara lite olika från vanlig vaniljglass till intrikata efterrätter med frukt, bär, kex och såser.

Glassens historia är dock lite diffus, delvis för att det kan vara svårt att definiera vad som är glass. Det vi ofta tänker på som glass nu för tiden, vilken består av socker, äggula och mjölk eller grädde, började ta form under slutet av 1500- och början av 1600-talet när man kom på hur man kyler ner saker till -15 grader och ännu lägre med is eller snö och grovt salt.

Mänskligheten har dock haft för vana att äta upp vinterlandskapen betydligt längre än så. Redan 400 fvt avnjöt Alexander den store en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som blandats med snö, både gamla kinesiska och persiska skrifter berättar om snö som smaksatts med frukt, saffran och honung.

För enkelhetens skull har vi frångått den delen av glasstillverkningen som inkluderade att skicka upp slavar på bergen för att bära ner isblock och snö, när vi gör glass använder vi en glassmaskin med inbyggd kompressor som tar hand om kylan. Det går givetvis att använda recepten med glassmaskiner som har förfrysta bunkar eller vanliga bunkar och röra om själv med jämna mellanrum i frysen, det är bara en arbetsteknisk skillnad.

Svarta vinbärsglass

Svarta vinbärsglass

Svarta vinbär har en väldigt karakteristisk smak, och den kommer väl till sin rätt i en somrig glass. Vinbären ger den dessutom en härlig färg som verkligen drar ögonen till…

Snabbglass

Snabbglass

Snabbglassen påminner om mjukglass i konsistensen, mindre isig än frozen yoghurt och krämigt god. Det här receptet skapades eftersom det är fruktansvärt varmt ute, och jag ville ha något svalkande.…

Nougatglass

Nougatglass

Det här är en smaksättning som delar befolkningen i två. De som älskar nougat och de som kräks tyst i munnen av det. Tar man hela förpackningen nougat som vi…

Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait

Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du ner kompotten försiktigt i glassen kan du få marmorerad glass, och om du kokat kompotten så du fortfarande har hela…

Mangogräddglass

Mangogräddglass

Detta är en snabb och smidig fuskglass som är lätt och snabb att göra. Den är äggfri för den som inte tål det, jag har ännu inte lyckats få den…

Citronglass

Citronglass

Så vitt jag kunnat utröna har den moderna gräddglassen sitt ursprung i Italien, åtminstone så som vi är vana vid att se glass. Däremot har många nationer och epoker sin…

Vaniljglass med ingefära

Vaniljglass med ingefära

En söt gräddglass kan lätt bli för söt om man inte aktar sig. Här balanseras det söta gräddiga med en egg av ingefära. Inte så mycket att det blir starkt,…

Kanelglass

Kanelglass

Att göra glass är inte svårt om man har en glassmaskin. Även om den inte är billig, det behöver vara en modell med inbyggd kylning, så är den värd varenda…

Blåbärsglass

Blåbärsglass

Den här glassen är lätt att göra, och det enda den kräver är lite tid i frysen när du vispat klart. Beroende på vilka skålar du använder och vilken frys…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Yoghurtjordgubbsglass

Yoghurtjordgubbsglass

Den här glassen innehåller i stort sett ingenting som inte frukosttallriken redan innehåller, det vill säga yoghurt och frukt, så även vår minsta konnässör kunde njuta av glass i värmen.…

Rulla till toppen