Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Pyttipanna

Pyttipanna

En riktigt äktsvensk pyttipanna kan vara kalasmat om man tar…

Levergryta med bacon

Levergryta med bacon

Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan…

Persiljejärpar

Persiljejärpar

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen…

Potatisbullar

Potatisbullar

Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med.…

Champinjonsås

Champinjonsås

Champinjoner finns lättillgängligt året runt, så den här såsen kan…

Kålpudding med gröt

Kålpudding med gröt

I min gamla kokbok finns ett recept på kålpudding som…

Knäckebröd

Knäckebröd

Det finns få saker som är så ursvenska som knäckebröd.…

Kåldolmar

Kåldolmar

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt…

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Ärtsoppa hör till klassikerna i Svensk husmanskost. Gör man den…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget…

Fiskpinnar

Fiskpinnar

Fiskpinnar, även om det är rustik svensk husmanskost, låter ju…

Rulla till toppen