Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Stuvad spenat

Stuvad spenat

Stuvad spenat passar som tillbehör till de flesta stekta eller…

Raggmunk

Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget…

Kåldolmar

Kåldolmar

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt…

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra…

Köttbullar med hetta

Köttbullar med hetta

Den vanliga svenska köttbullen går att variera i det oändliga,…

Kålpudding med gröt

Kålpudding med gröt

I min gamla kokbok finns ett recept på kålpudding som…

Kryddiga älgköttbullar med äpple

Kryddiga älgköttbullar med äpple

Tricket för att få saftiga köttbullar från ett magert kött…

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

En maträtt med rötter i Ryssland. Uppkallad efter greve Alexander…

Småländsk ostkaka

Småländsk ostkaka

Det blir inte fest för en smålänning utan ostkaka. Genom…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet…

Dillkött

Dillkött

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska,…

Rulla till toppen